avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil - gemeni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil - gemeni

Buna ziua,

In cazul gemenilor, pot intra in concediu ingrijire copil si mama si tata (fiecare la cate un copil)?
Multumesc.
1. Intra in concediu crestere copil (CCC) un singur parinte.

2. Acesta va beneficia de o singura indemnizatie pentru CCC a acer se mai adauga 600 lei pentru cel de al doilea copil.

3. Pentru fiecare copil va mai beneficia de o alocatie de stat pentru copii de 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.

Art. 5
Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Multumesc pentru raspuns.
Si totusi ... sunt 2 copii. 2 parinti care au contribuit la sistemul de sanatate. De ce nu are fiecare drept la concediu?
Care e logica?
Fiecare copil are dreptul la ingrijire. Fiecare parinte are dreptul sa intre in CIC. Pe ce criterii pierde un parinte/ copil acest drept?
Din articolele pe care le-ati postat mai sus, in special art. 2 alin 1 din OUG 211/2010, nu reiese ca nu am avea amandoi parintii aceleasi drepturi.
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2014
Raresh_81, utilizator
1. Ziceti dvs. ca nu reiese dar daca ciiti art. 5 vedeti ca am dreptate.

2. - Va mai redau din OUG 111/2010:

Art. 8
(1) De indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata conform art. 2 alin.(1), daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
...
- Adica oricare din parinti inseamna unul din ei nu amandoi in acelasi timp.

- Daca vreti un raspuns oficial puteti sa va adresati Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatii sociale.ro

3. Eu nu comentez daca un act normativ este bun sau nu sau daca mie imi convine sau nu ci eu va redau ce spune acesta in legatura cu problema dvs.

4. La intrebarile dvs. privind logica si criteriie care au stat la baza acestui act normativ va poate raspunde numai Ministerul Muncii (initiatorul actului respectiv).
Nu ma intelegeti gresit, si eu citesc legile.
Nici art. 5 nu e foarte clar. Eu il vad astfel.
Mama cere CIC pentru primul copil dar fiind sarcina gemelara primeste o indemnizatie marita cu 1.2 ISR. In articol se vorbeste clar de "fiecare copil". Aici e slabiciunea articolului.
Iar art. 8 la care faceti referire vorbeste la singular. Corect, oricare din parinti poate primi 1 indemnizatie pentru 1 copil. NIMENI nu cere 2 indemnizatii pentru acelasi parinte.
Aici sunt 2 copii.
In fine, probabil ca va trebui sa actionam in instanta pentru a obtine aceste drepturi.
Intr-adevar, actul normativ e foarte slab conceput si nu spune clar unele lucruri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatii sarcina gemelara madalinamorariu madalinamorariu Buna ziua. As dorii sa stiu ce indemnizatii sunt in cazul unei sarcine gemelare. De asemeni as dorii sa stiu daca , concediul pre si post natal este la fel ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie gemeni lucias lucias As dorii sa stiu ce indemnizatie se acorda pentru gemeni daca stau 2 ani acasa. Ma puteti ajuta? :( (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru gemeni elabina elabina Va rog sa imi spuneti si mie cat va fi indemnizatia ptr cresterea a 2 gemeni? (vezi toată discuția)