avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii dupa ce perioada de la angajare se platesc concediile ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

dupa ce perioada de la angajare se platesc concediile medicale?

Am o mare rugaminte, si cer ajutorul d-stra intr-un caz pe care nu l-am intalnit pana acum. O salariata nu a declarat ca este insarcinata in 5 (cinci) luni , la angajare, (nu a fost pusa nici sa aduca fisa medicala). Acum a adus certificat prenatal. Sarcina si lehuzia se platesc dupa 6 luni? Va rog sa-mi spuneti cum (sau de cand) pot sa-i calculez concediul medical?
Cu multumiri
Mocanu Doina
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:29, 26 Octombrie 2009
Un caz special il reprezinta insa invatamantul. Anul scolar a inceput la 14 septembrie, iar daca boala a intervenit la 13 octombrie , poate profesorul respectiv sa fie platit in Concediu medical?
In lege se stipuleaza un minim de 22 zile lucrate anterior imbolnavirii. Ar fi 13 zile in septembrie, si 12 in octombrie, deci omul a contribuit 25 de zile. Mai dubios devine atunci cand profesorul a contribuit la 2 scoli, deci contributia a fost calculata separat.
va multumesc din suflet. M-am elucidat. Nu stiam ca trebuie sa anunt perioada pana la care astept raspunsuri. Imi cer scuze. Va multumesc inca o data .
MOCANU DOINA :)
katica a scris:

OUG 158/2005
ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical

Puteti calcula indemnizatia de concediu medical linistita !

Katica in acest caz angajatul are dreptul la concediu medical DAR... acesta nu va fi platit pt ca indemnizatia se calculeaza ca medie la ultimile 6 luni
diaspora a scris:

Un caz special il reprezinta insa invatamantul. Anul scolar a inceput la 14 septembrie, iar daca boala a intervenit la 13 octombrie , poate profesorul respectiv sa fie platit in Concediu medical?
In lege se stipuleaza un minim de 22 zile lucrate anterior imbolnavirii. Ar fi 13 zile in septembrie, si 12 in octombrie, deci omul a contribuit 25 de zile. Mai dubios devine atunci cand profesorul a contribuit la 2 scoli, deci contributia a fost calculata separat.

Intradevar e un caz mai deosebit, dar este clar specificat in OUG 158.
1. CM i se plateste (chiar daca nu o sa-i placa persoanei de la salarizare)
2. daca in prezent lucreaza la cele 2 scoli, ambele vor plati CM in functie de baza de calcul de la fiecare scoala.
mihai_u a scris:

katica a scris:

OUG 158/2005
ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical

Puteti calcula indemnizatia de concediu medical linistita !

Katica in acest caz angajatul are dreptul la concediu medical DAR... acesta nu va fi platit pt ca indemnizatia se calculeaza ca medie la ultimile 6 luni

Dar cum se procedeaza in acest caz? se se scrie pe cerificat "lipsa stagiu de cotizare 6 luni " si salariatul nu beneficieaza de indemnizatie? desi are dreptul la CM. Nu stiu ce sa zic...... cum e atunci cu art.73 din normele de aplicare OUG 158/2005 in ce situatii se aplica ?
"2) In cazul in care persoana asigurata a realizat venituri pe o perioada mai mica de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza carora s-a achitat contributia"

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ionlaurasorina ionlaurasorina Din luna august sunt in concediu de risc maternal.La calcularea concediului de sarcina si lauzie se vor lua in calcul si lunile acestea de risc ssu cele ... (vezi toată discuția)
Baza calcul indemnizatie sarcina si lauzie SANDAtedi SANDAtedi care este baza de calcul a indemnizatiei de sarcina si lauzie la o persoana care a avut in ultimele 6 luni : 3 luni in concediu de risc maternal si 3 luni ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical 41ur34 41ur34 Buna ziua, Concediul medical se calculeaza in functie de ultimile 6 luni lucrate sau in functie de ultimile 6 luni calendaristice? Am avut o operatie de ... (vezi toată discuția)