Buna ziua, imi puteti spune cum se calculeaza salariul in situatia in care angajata are un concediu medical de ingrijire al copilului bolnav?
Am inteles ca are un regim special.
Daca mai stiu bine, contributiile nu mai sunt chiar identice cu cele de la salariu.
Din cate stiu pentru indemnizatie aceasta de concediu medical:
- contributia la asigurari sociale (CAS) se calculeaza doar la salriul minim pe economie
- contributia la sanatate datorata de angaj nu se datoreaza pentru toata indemnizatia de medical ingrijire copil
- contributia pentru concedii si indemnizatii nu se datoreaza pentru indemnizatia ingrijire copil (aceasta fiind platita doar din FNUASS)
De aceea cuantumul total al contributiilor va fi ceva mai mic decat daca aceasta suma aferenta indemnizatie ar fi fost salariu.
Art. 22 - (1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Colega mea de la salarizare (care e cam noua si nu ma bazez totusi foarte tare pe ce mi-a spus, de asta si intreb) mi-a spus ca acest concediu de ingrijire copil bolnav are acelasi regim cu pre-postnatalul.
Cand am fost in pre-post am castigat net mai mult decat intr-o luna normala.
Din ce mi-ati explicat rezulta ca acest concediu se plateste net mai putin decat atunci cand muncesc.
Pana la urma cum e?
Acest concediu de ingrijire copil are acelasi regim cu pre-postul si netul iese mai mare decat atunci cand esti la serviciu sau de fapt castigi net mai putin ?
Imi cer scuze ca sunt insistenta, dar am informatii contradictorii si nu mai stiu ce sa cred.