avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de ingrijire copil bolnav
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de ingrijire copil bolnav

Buna ziua, imi puteti spune cum se calculeaza salariul in situatia in care angajata are un concediu medical de ingrijire al copilului bolnav?
Am inteles ca are un regim special.
Cel mai recent răspuns: CristinaDv , utilizator 15:47, 31 Martie 2016
Buna ziua

Am o prietena care intra in prenatal si de la servici la HR i s-a spus ca va castiga mai putin sesizabil decat atunci cand munceste.
Are salariul brut de 4050RON. Imi puteti spune cu aproximatie cat va lua in prenatal?
Aceasta indemnizatie este egala pe perioada prenatalului sau creste/scade?
Acum imi dau seama ca nu aici trebuia sa intreb. Dar imi puteti raspunde totusi va rog?
Da, raspundem :)

Concediul de maternitate pre si postnatal este platit cu 85 % aplicat la o baza de calcul care reprezinta media veniturilor pe ultimele 6 luni anterioare primei luni de medical.

La aceasta suma (spre deosebire de salariu pt ore lucrate) contributiile care se retin din brut sunt mult mai mici, de aceea valoarea neta a indemnizatiei se situeaza aproximativ la nivelului salariului net pe care il avea.

Astfel, la conc de maternitate:
- nu se retine impozit 16%
- nu se retine contributia la sanatate
- contributia la pensie se calculeaza doar la valoarea saliului minim pe economie
-nu se retine contributia la somaj cand medicalul acopera o luna intreaga.
85% din brut in cazul ei este 3.442.5
Netul ei este de ~3.000 RON
Asta inseamna ca ea va castiga de fapt in pre-postnatal tot ~3.000 RON?

Se aplica la media sal brut pe ultimile 6 luni?
Adica din luna a 2-a de prenatal castiga mai putin ?
nu v-am calculat exact cat ar fi netul pentru prenatal
dar media zilnica care se face pe ultimele 6 luni anterioare primei luni de prenatal va ramane aceeasi pana la sfarsitul celor 120 de zile de conceduiu de maternitate, deci fiecare zi lucartoare va fi platita cu aceeasi suma (lunar vor fi diferente ddate doar de nr diferit de zile lucartoare din luna)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? vasileionica27 vasileionica27 Buna ziua, As vrea sa stiu daca concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? Care este baza legala? ex: daca salariul brut este de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil ion_raluca ion_raluca Lucrez in sector bugetar, la primarie, am luat salariul minim pe economie in ultimele 12 luni. In curand trebuie sa intru in concediu prenatal si postnatal de ... (vezi toată discuția)