avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ELIBERARE CONDITIONATA-RALU
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ELIBERARE CONDITIONATA-RALU


Buna ziua am si eu o intrebare: sotul este detinut in penitenticiarul Gherla (regim semideschis) de aderare la grup infractional si pedeapsa este de la 5 la 7 ani. A executat 21 de zile din pedeapsa, va incepe sa lucreze acolo dupa aceste 21 de zile de carantina. Am inteles ca la 8 luni de executarea pedepsei se recunoaste 1 an, daca mai si munceste, 7 zile pe luna ii vor scade din pedeapsa. Intrebare: CAND POATE FACE CERERE PT ELIBERARE CONDITIONATA si care sunt criteriile. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lavinia-Ionela Costica , Consilier juridic 11:52, 18 Mai 2009

Liberarea conditionata
Este o modalitate de individualizare administrativa a executarii pedepsei inchisorii, constand in executarea pedepsei in regim de libertate din momentul in care sunt indeplinite conditiile legale.
Liberarea conditionata are un caracter facultativ, ea fiind dispusa de catre in-stanta competenta a locului unde se afla penitenciarul in care se executa pedeapsa.
Procedura acordarii liberarii conditionate
Cererea poate fi introdusa de catre condamnat si adresata instantei, care, tinand cont si de referatul Comisiei de propuneri din cadrul penitenciarului, decide fie acordarea liberarii conditionate, fie respingerea cererii. De asemenea, este posibil ca instanta sa fie sesizata de catre Comisia de propunere din penitenciar, atunci cand aceasta considera ca sunt indeplinite conditiile acordarii liberarii conditionate. In nici unul din cazuri, instanta nu e obligata sa dispuna liberarea conditionata.
Conditiile liberarii conditionate:
1) Condamnatul sa fie staruitor in munca.
2) Condamnatul sa fie disciplinat. Aceasta se apreciaza in functie de respectarea regulilor de ordine interioara a penitenciarului.
3) Condamnatul sa dea dovezi temeinice de indreptare.
4) Sa fie executata o fractiune din pedeapsa aplicata.
Aceasta fractiune difera pe de o parte, in functie de durata pedepsei ce se exe-cuta, iar pe de alta parte, in functie de forma de vinovatie cu care s-a savarsit in-fractiunea ce a atras condamnarea
potrivit art.59 C.pen., dupa ce a executat cel putin 2/3 din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel pulin 3/4 in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.
lung.raluca a scris:

DA este deja condamnat si pedepsit din 25 aprilie 2009, procesul s-a incheiat.


Hotararea este definitiva si irevocabila?
DA. O sa va trimit exact ce scrie in sentinta pt ca deocamdata nu o am in fata
In functie de pedeapsa savarsita si daca are sau nu antecedente penale el va trebui sa execute 2/3 din pedeapsa
( fiind..cred o pedeapsa pana in 10 ani- dvs ati mentionat ca e intre 5 si 7 ani, ceea ce nu cred sa scrie pe mandatul de executare, intradevar el era pasibil teoretic la o astfel de pedeapsa, dar prectic acum are de executat un numar de ani 5 la numar cred, de obicei pt asociere sau aderare la grup infractional de sau cam 5 ani ( art.323, al 1+2 / art. 74, lit.a,b, cod penal si art.76, lit a cod penal....)daca a fost condamnat la 5 ani va trebui sa execute 3 ani si 4 luni, daca a fost condamnat la 7 ani va executa 5 ani si 2 luni....cuntumuri din care se vor scade zilele de munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liberare conditionata dupa cat timp? anabraila anabraila buna ziua. pentru o pedeapsa de 3 ani jumate pentru complicitate la evaziune fiscala dupa cat timp se poate libera conditionat?mentionez ca deja starea de ... (vezi toată discuția)
Buna - cerere de liberare conditionata Deea90 Deea90 Buna seara!As dori sa stiu cand s-ar putea face cerere de eliberare conditionata?sotul meu are pedeapsa de 1 si 6 luni de executat.cum se calculeaza timpul ... (vezi toată discuția)
Urgent - calcul pedeapsa de executat cosminaa cosminaa URGEENTTT!!!! cat inseamna un an penal? pentru o pedeapsa de 2 ani pt complicitate la inselaciune cat ar avea de executat? va rog sa-mi raspundeti, astazi a ... (vezi toată discuția)