Buna seara,
Sunt impresionata de interesul pe care il suscita problema mea, va multumesc inca o data si vin cu urmatoarea precizare:
-diagnosticul este encefalopatie congenitala certificat de comisia de specialitate care a incadrat persoana la handicap mediu,tip 5
1. Pentru un barbat care are acum varsta de 47 de ani, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Deoarece are handicap mediu poate beneficia de o reducere de 10 ani a varstei standard de pensionare daca are indeplinit stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
- Ori persoana de care vorbiti are, pana acum, doar 18 ani stagiu de cotizare la pensie la care se adauga cei 9 ani de pensie de invaliditate.
- In concluzie nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, la varsta de 55 de ani.
- Va putea solicita pensie pentru limita de varsta la varsta de 65 de ani.
3. - Dar deoarece este orfan de ambii parinti poate solicita pensie de urmas de pe urma ambilor parinti.
- Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
Buna seara, domnule Tudor
Tin sa-mi exprim gratitudinea fata de gestul dv. de a-mi da o mina de ajutor in aceasta poveste care treneaza de aproape un an si jumatate.
Ea a inceput la 1 martie 2013 cind, dupa ce ne-am interesat pe site-ul Internet al Casei de pensii,am constituit dosarul cu documentele necesare obtinerii pensiei de urmas pentru varul meu.Fiind persoana cu handicap din nastere,am socotit ca-i trebuie Certificatul de handicap emis de comisia specializata si pe care l-am obtinut si depus la dosar alaturi de alte acte in original si copii, cererea pentru pensie de urmas dupa tatal varului meu, inclusiv un talon de pensie. Varul meu a lucrat ca muncitor necalificat putin peste 19 ani, iar din 2005 primeste pensie de invaliditate gr, 2 pentru pierderea capacitatii de munca.
Dosarul a fost verificat si acceptat la casa de pensii.
La mai bine de o luna distanta am mers sa ne interesam de stadiul de rezolvare a dosarului. Ni s-a spus ca in Certificatul de handicap nu s-a specificat data ivirii handicapului si prin urmare a trebuit sa mergem din nou la comisie aflata in alta localitate decit cea de domiciliu si sa cerem sa apara pe certificat ca handicapul este din nastere.Am rezolvat acest lucru, am revenit la casa de pensii si am asteptat un raspuns.Dupa interventii telefonice(locuim in alt oras decit cel in care de afla casa de pensii) soldate cu esec de fiecare data, primim un raspuns scris cel putin consternant: la cererea petentului i se comunica acestuia ca nu poate beneficia de scutire la plata impozitului de orice fel(imobil, teren,etc.)
Ne-am deplasat din nou la casa de pensii sa cerem lamuriri si ni s-a spus ca nu trebuie Certificat de handicap, ci Decizie asupra capacitatii de munca eliberata de o comisie specializata pe aceasta problema.
Am luat totul de la capat: expertiza psihologica, expertiza psihiatrica(ambele contra-cost), internare intr-un spital la sectia de psihiatrie pentru observatii medicale si in final, cu toate documentele,chiar si fisele medicale pe care le are varul meu inca din primele luni de viata si pina in prezent, comisia ne-a eliberat mult rivnitul act de care aveam nevoie.
Am facut iar "o plimbare" pina la casa de pensii pe 3 martie 2014 si am asteptat.
Raspunsul scris a sosit cam dupa o luna si ne-a nedumerit ca si celelalte: varul meu nu are dreptul la pensie de urmas deoarece a lucrat si are pensie proprie.
Mentionez ca in doua rinduri ni s-a pus in vedere ca varul meu va trebui sa renunte la pensia proprie cind va intra in posesia celei de urmas, ceea ce stiam si noi, evident.
Oare la depunerea dosarului nu s-a vazut talonul de pensie al varului meu? Nici cind ni s-au cerut in mod expres celelalte documente? Lipsa de profesionalism, indolenta, rea-credinta sau cinism din partea acestor functionari pe care noi ii platim sa ne faca viata un calvar si mai mare? Nu stiu ce sa mai cred si de aceea am apelat la dv. sa-mi clarificati situatia aceasta atit de incilcita.
Precizez ca am inaintat si un Memoriu la ministerul tutelar cu convingerea ca o persoana ce stapineste legea va pune punct acestei istorii, dar surpriza a fost mare cind ne-au instiintat ca au directionat solicitarea noastra catre aceeasi casa de pensii.
Va rog sa ma scuzati daca am abuzat de timpul dv, domnule Tudor, dar am credinta ca imi veti da o dezlegare a acestui caz.
Cu multumiri si speranta.