avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... avocatul poporului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

avocatul poporului

As dori sa stiu, daca avocatul poporului ma poate reprezenta intr-un proces pentru pensia alimentara daca nu am banii necesari pentru intentarea procesului si la cat se ridica acest proces ma refer la bani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:30, 17 Mai 2009
Buna ziua.Institutia avocatul poporului nu reprezinta persona in instanta insa conform prevederilor art. 74 – 77 din C.proc.civ., puteti solicita instantei, in scris, asistenta juridica gratuita in una dintre urmatoarele forme:
• Acordarea de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar sau a cautiunilor;
• Apararea si asistenta gratuita printr-un avocat delegat de baroul avocatilor.



Nu va poate reprezenta deoarece, Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice.
printre atributiile av. poporului se afla - av. poporului primeşte şi repartizează cererile făcute de persoanele lezate prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti de către autorităţile administraţiei publice şi decide asupra acestor cereri;
macsinciuc viorel a scris:

As dori sa stiu, daca avocatul poporului ma poate reprezenta intr-un proces pentru pensia alimentara daca nu am banii necesari pentru intentarea procesului si la cat se ridica acest proces ma refer la bani.



Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta potrivit careia persoanele care au venituri reduse pot beneficia de asistenta judiciara gratuita, daca vor sa deschida un proces in justitie sau daca au fost chemati in fata instantei si nu au bani sa se apere.
Potrivit ordonantei guvernamentale, persoanele al caror venit mediu lunar pe membru de familie nu depaseste 500 de lei (5 milioane de lei vechi) vor beneficia in totalitate de asistenta statului.
Asta inseamna ca onorariul avocatului, al expertului juridic si executorului judecatoresc, va fi platit in integralitate de la bugetul de stat.
Este vorba despre OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila , pe care o puteti gasi aici :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare contract de rezolutiune iuliangz iuliangz Rog să-mi faceţi precizarea dacă am posibilitatea de a mă reprezenta personal într-un proces civil şi, care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite ... (vezi toată discuția)
Nu am bani de proces, cum procedez? ovidiuget ovidiuget Trebuie sa sustin un proces in instanta ca si reclamant si ma tem ca nu voi avea bani de taxa de timbru judiciar, fiind vorba de o succesiune cu dosire de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala in executarea silita steflea steflea Buna seara , Intr-un caz de executare silita , s-a depus contestatie la executare , separat cerere de suspendare provizorie , la aceasta din urma , s-a ... (vezi toată discuția)