avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista distanta minima acoperis - gard vecin ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista distanta minima acoperis - gard vecin ?

Buna ziua !
Vecinul a construit o casa la o distanta de 1 m fata de gardul care ne desparte . Acoperisul este la o distanta de 20 cm fata de gard . Ok . Acum vrea sa construiasca o prelungire a acoperisului de 5m , paralel cu gardul , dar sa acopere si gardul cu aceasta prelungire !!!!!
Este legal ?
Are nevoie de autorizatie de constructie pentru aceasta acoperitoare ?
Pot sa-i impun prin vreun mod sa pastreze macar aceeasi distanta fata de gard daca nu mai putin sau chiar deloc ? Prin aceasta constructie umbreste curtea mea si mai mult ! Este destula umbra de la casa !
Multumesc .
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2014
cristina cirstian, utilizator
Cel mai recent răspuns: dade51 , utilizator 01:21, 5 Februarie 2023

§4. Distanţa şi lucrările intermediare cerute pentru anumite construcţii, lucrări şi plantaţii
ART. 612 Codu Civil
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Reglementări anterioare:
- art. 610 din vechiul Cod civil
Pentru asemenea modificari are nevoie de autorizatie. de asemeni , exista reglementari privind scurgerea ploii, nu trebuie sa fie in curtea vecinului , a dvs. Incercati sa ajungeti la o intelegere cu vecinul.
In primul rand va multumesc pentru raspunsuri .
In al doilea rand , cu vecinul nu se poate ajunge la o intelegere . El a terminat "dreptul" , iar eu sunt ...... nu am valoarea lui (nu vreau sa comentez) .
Pot sa fac o sesizare la primarie , undeva , sau ceva de genul ?
Asta ca un prim pas !
Multumesc .
Vecinul meu a deviat apa din mijlocul grădinii lui prin curtea lui,printr-un șanț dar pe lângă peretele casei mele.Când plouă mult șanțul se umple și se scurge foarte greu în strada.Există pericolul infiltrării apei în pereții casei mele(care este din cărămidă nearsă).Ce pot face în acest caz?
Mai menționez(nu sunt chiar sigur) că fâșia de teren de sub streașină,de cca 60cm, este a mea.
Cred acest lucru ptr.că grădina mea este mai lată cu vreo 60 cm decât casa.
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie sa indeplineasca ridicarea unei constructii, fata de vecini dorelbaiu dorelbaiu Casa mea este o constructie de caramida, parter, tip vagon, avand calcanul pe hotarul cu proprietatea vecina, care este un spital. Aici, spitalul are o fasie ... (vezi toată discuția)
care sunt sansele sa pastrez aceasta anexa gospodareasca care nu deranjeaza pe nimeni? Denis Vasilache Denis Vasilache Intre peretele casutei de vara ridicata pe un colt al terenului meu si gardul de plasa (realizat de mine pe proprietatea mea) catre unul din vecini s-a creat ... (vezi toată discuția)