avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata si calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata si calcul pensie

Buna ziua!

As dori sa stiu daca ma pot pensiona anticipat. Sunt nascuta in 08.05.1957 si am un total de 25 ani lucrati, din care 6 ani si 6 luni grupa II.

Inca o intrebare: pana la stagiul minim de 30 ani de munca pe care trebuie sa-l indeplinesc, pot plati eu contributia de 252 lei pe luna in continuare, dar in acest timp sa ma si pensionez?

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Georgeta_TM , utilizator 10:35, 27 August 2014
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%,aduc:
-O perioada suplimentara la vechimea in munca de 1 an si 6 luni(3 luni/an).
25 + 1 si 6 luni = 26 de ani si 6 luni de stagiu
-O reducere cu 1 an a varstei standard de pensionare(60 de ani si 9 luni).
60 de ani si 9 luni - 1 an = 59 de ani si 9 luni-limita de varsta.
Pensie anticipata sau anticipata partial la 56 de ani si 9 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 9 luni,fara stagiul asimilat_cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 30 de ani si 9 liuni,fara stagiul asimilat.
Pana nu indepliniti cele doua conditii(varsta si stagiu),nu puteti beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala.
Penalizarea maxima poate fi de 36%.
precizari cf. L263/2010:
femeie nascuta in 08.05.1957
- varsta standard pensionare=60 ani+ 9 luni
- stagiu complet=30ani+9luni
- stagiu min. cotizare=15ani
- pensionare de vârsta=februarie 2018 (începând cu 9 februarie)
pensionare anticipata parțială
-se poate lua cu cel mult 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, daca ați realizat deja stagiului complet de cotizare sau l-ați depăsit cu pâna la 8 ani.
-stagiul calculat nu cuprinde stagiile asimilate(studii superioare la zi, pensie invaliditate, armata și concentrări, școala militara și nici stagiile de cotizare realizate in sistemele de asigurari sociale neintegrate in sistemul public).

"pana la stagiul minim de 30 ani de munca pe care trebuie sa-l indeplinesc, pot plati eu contributia de 252 lei pe luna in continuare, dar in acest timp sa ma si pensionez?"
Puteți intrerupe pensia anticipata, la cerere, să vă angajati și sa plătiti asig. soc. Cred că puteți să plătiți și pe baza unui contract individual cu casa de pensii.
La cerere reveniți apoi la pensia anticipata, dar veti ramane la valoarea calculata initial, pana la indeplinirea varstei standard de pensionare.

Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
im82, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata Apostoaemihai Apostoaemihai sant nascuta in 23.06.1958.am o vechime in munca de 24 ani,din care 15ani la gr. a doua de munca.Vreau sa stiu cand am dreptul la pensie anticipata? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata Sara21 Sara21 Va rog mult sa imi spuneti cand ma pot pensiona anticipat, avand in vedere ca sunt nascuta pe 24 aprilie1957, si am 20 de ani in grupa de munca II. Va ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? rupa rupa am vîrsta de 59 ani (13/09/1955). si ca vechime în munca 37 ani . Întrbabare - cind aș putea sa ma pensionez , indiferent de tipul de pensionare / ... (vezi toată discuția)