Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine sunt functionarii publici?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine sunt functionarii publici?

Art. 297 din cod penal spune despre Abuzul în serviciu, la alin.1 specifica ca:
Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice

Doresc sa stiu daca organele de cercetare si de urmarire penala (politia si procurorul) fac parte din categoria de functionari publici.
Cel mai recent răspuns: Hannahjoy , utilizator 22:38, 2 Octombrie 2018
Da. Si acestia pot face parte din categoria de "functionari publici".
Art. 175
Funcţionar public
(1)Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie:
a) exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti;
b) exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură;
c) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
(2) De asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public.
Asadar, functionarii publici nu sunt persoanele angajate intr-un SRL...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu iofcea_nicu iofcea_nicu unui director de srl ce apartine se Consiliul local societate ce se ocupa cu distribuirea energiei termice i se poare retine abuzul in serviciu contra ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu cosdep cosdep Buna seara. O intrebare mai delicata: Un proces civil aflat in recurs(doar fond si recurs). Un judecator incalca prev. art.20 alin. (1), (2), (3) din Legea ... (vezi toată discuția)
Angajatii unui srl pot fi asimilati functionarilor publici? iofcea_nicu iofcea_nicu angajatii unui srl care presteaza activitati pentru public si apartin de consiliul local pot fi asimilati functionarilor publici ? (vezi toată discuția)