avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Darea/Luarea de bani la meditatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Darea/Luarea de bani la meditatii

Buna ziua , sunt profesor de engleza si am dat meditatii la franceza catorva elevi de la o clasa unde predau engleza.Nu am ore de franceza si nici franceza pe diploma de licenta (cunosc f bine si limba franceza).Cineva a facut o plangere in acest sens si acum sunt ceretat penal. Nu stiu cine a facut plangerea cert este ca unii dintre copii care veanu la mine au fost audiaiti(unii nu au recunoscut, iar de altii dintre cei audiati nu stiu) si urmeaza si alti copii sa fie interogati. Cert este ca eu nu i-am fortat ei m-au rugat sa ii ajut. Ce probleme pot avea daca se dovedeste ca am facut acest lucru, dat fiind faptul ca eu sunt totusi prof lor la clasa?Ce trebuie sa fac in cazul in care voi fi chemat la audiere? Cum e procedura legala? Va mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Martin Jurj , Traducator autorizat 12:10, 3 Septembrie 2014
Daca nu e vorba de infractiuni de coruptie se pot rezolva probelemele.
Nu cred ca e vorba de alta disciplina . problema e aceea de care a pomenit dl. avocat , si anume de evaziune fiscala , adica incasati venituri fara sa platiti impozit , asta-i problema statului. Ati avut dvs. ghinion , sunt mii de profesori care dau meditatii...industrial , cu cate 4-5 elevi in aceeasi sedinta , bani multi , insa nu i-a reclamat nimeni...
Exista posibilitatea interpretarii pretinderii de bani in vederea promovarii la disciplina pe care o predau(desi, mentionez ca nu am niciun corigent la nicio clasa)?Daca da ce sanctiuni sunt prevazute?

Exista posibilitatea si cred ca despre asta este vorba, iar infractiunea de care presupun ca sunteti acuzat este luarea de mita.

ART. 289*) c.p.
Luarea de mită
#M3
(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.
#B
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
#CIN
*) A se vedea şi art. 7 din Legea nr. 78/2000.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 254 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 254 alin. 3 din vechiul Cod penal

#B
Nu am luat bani nimanui sa il trec clasa copii au promovat toti si la toate clasele unde predau fara exceptie. Cei cu care am facut eu pregatire, au trecut la franceza, unde nu sunt eu profesor. Repet - eu sunt profesor de engeza, iar doamna profesoara de franceza nu stia ca elevii au facut pregatire la mine. Dupa ce s-a terminatanul scolar, copii au inceput sa primeasca citatie.
De ce anume pot fi acuzat?
Daca ma cheama sa dau declaratii am acces la declaratiile celorlalti?
Pot afla cine a facut plangerea?Daca da cum ?
In afara de condamnarea penala va veti pierde si locul de munca.
Important este insa sa nu ajungeti la inchisoare.

Alte discuții în legătură

Profesor care imi cere bani ca sa ma promoveze stenk stenk Buna ziua, am si eu o problema urgenta cu un profesor care ma santajeaza si imi cere bani pentru a ma trece clasa. Sunt elev in clasa a XI-a si anul acesta ... (vezi toată discuția)
Meditatii interzise prin lege? pappzelma pappzelma Buna ziua, As dori sa ma interesez daca meditatiile in particular sunt interzise prin lege ori daca profesorii sunt obligati sa-si declare veniturile obtinute ... (vezi toată discuția)
Mita ana28b ana28b Buna ziua, In anul 2005 am aboslvit facultatea. In facultatea respectiva este un profesor care ia mita pt fiecare examen 100 de euro pt fiecare ... (vezi toată discuția)