avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa de mediu
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa de mediu

am cumparat o masina inainte de 15.12.08, si, cand am cerut sa imi calculeze dupa taxa veche, mi-au spus ca nu pot dovedi ca am platit-o, si, deci, nuu ma incadrez in prevederile legii. Pe contractul de vanzare cumparare scrie clar valoarea negociata, si faptul ca suma a fost platita integral.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 09:43, 21 Mai 2009
Pentru a putea beneficia de prevederile OUG 7/2009 este nevoie sa depuneti la Administratia Financiara de care apartineti o cerere insotita de urmatoarele documente:
-traducere si legalizare breaf
-declaratie autentificata din care sa rezulte ca ati cumparat autot. inainte de 15.12.2008.
Aceasta cerere trebuia depusa in primele 20 zile de la publicarea OUG 7/2009, respectiv pana la data de 11.03.2009.
Termenul prevazut de ordonanta este un termen de decadere.

"Art. IV. - Pentru a beneficia de prevederile art. II alin. (1), persoana fizicã sau juridicã prezintã autoritãtii fiscale competente pentru calculul taxei pe poluare, în vederea luãrii în evidentã, în termen de 20 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanþe de urgentã, o cerere însotitã de unul dintre documentele prevãzute la art. III lit. a) sau b), iar în situaþia prevãzutã la art. III lit. c), documentul va fi însotit si de declaraþia pe proprie rãspundere, în formã autenticã, din care sã reiasã cã autovehiculul a fost achizitionat anterior datei de 15 decembrie 2008 în vederea înmatriculãrii în România."
In cazul in care nu aveti cererea de inregistrare la AFP, nu vi se va aproba calculul taxei la valoarea din iulie 2009.

In plus, OUG 7/2009 mai specifica urmatoarele:
"Art. V. - În vederea calculãrii cuantumului taxei datorate potrivit art. II alin. (1), cererea si documentele prevãzute la art. IV, înregistrate la autoritatea fiscalã competentã, se completeazã, în termen de maximum 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanþe de urgentã, cu documentele prevãzute la art. 3 alin. (2) din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 686/2008 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.




problema este ca finantele nu vor sa ma incadreze la art III, aliniatul a, desi in contractl de vanzare cumparare se specifica clar ca s-a achitat pretul integral. Ei au cerut un document, altul decat contractul, care sa ateste plata masinii.
plata s-a facut cash, pe teritoriul Romaniei. Contractul nu e un document care sa ateste efectuarea platii?
Sa inteleg ca ati inaintat comanda pentru un autoturism la o societate de profil (ex. dealer auto)?
In acest caz, chiar daca ati platit cu numerar, trebuie sa existe chitanta eliberata de societatea in cauza.
Contractul nu atesta efectuarea platii, ci doar prevede conditiile in care se desfasoara o anumita colaborare.

In cazul in care ati cumparat autoturismul de la o persoana fizica, va incadrati in prevederile art. III lit.b)
Nu am radierea, persoana a venit cu masina aici, mi-a vandut-o, si a plecat. Radierea e in Germania, la fostul proprietar.
Contractul de vanzare cumparare nu este o comanda ferma? Faptul ca se specifica in el efectuarea integrala a platii nu este suficient?
Oricum, la acesta data, intreaga discutie nu isi mai are rostul intrucat, dispozitiile ART. II alin (1) se aplicau pana la 20 mai 2009
"Art. II. - (1) Pentru autovehiculele achizitionate în vederea înmatriculãrii în România înainte de data de 15 decembrie 2008 si care nu au fost înmatriculate în România pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonante de urgentã se aplicã nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevãzut în OUG nr. 50/2008, cu modificãrile ulterioare, [b]în vigoare pânã la data publicãrii OUG nr. 208/2008 pentru stabilirea unor mãsuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule."
"Art. V. - În vederea calculãrii cuantumului taxei datorate potrivit art. II alin. (1), cererea si documentele prevãzute la art. IV, înregistrate la autoritatea fiscalã competentã, se completeazã, în termen de maximum 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanþe de urgentã, cu documentele prevãzute la art. 3 alin. (2) din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 686/2008 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare autoturism e5 scv scv nu reusesc de 2 zile sa_mi inmatriculez masina nou_nouta E5, mi_sa respins dosarul de 2ori din cauza taxei de poluare,politia ma trimite la finante pt ... (vezi toată discuția)
Oug 117/2009 – masuri privind taxa de poluare auto Rady Consult Rady Consult Pe scurt. Am o masina noua (productie 2009), cumparata din Romania de la o reprezentanta, in decembrie 2009, pe care am inmatriculat-o pentru prima data in ... (vezi toată discuția)
Platesc taxa la un autoturism cumparat de nou in 2009? victorte victorte Buna ziua, Problema sta in felul urmator: in 2009 am cumparat un autoturism nou, din tara (reprezentanta), Euro IV, care atunci era scutit de taxa. Daca ... (vezi toată discuția)