avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impiedicare dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impiedicare dezbatere succesiune

Situatia este urmatoare:
Sora decedata, fara copii, sotul supravietuitor care detine certificatul de deces amana sub diverse motive dezbaterea succesiunii, intre el, eu si parintii mei (amandoi in viata).
Masa succesorala consta intr-un apartament, care a apartinut surorii mele dinainte de casatorie, in care locuieste inca sotul supravietor, care are dreptul la 1/3 si care si-a manifestat dorinta de a fi platit pentru partea lui, lucru cu care toata lumea a fost de acord.

Problema este ca certificatul de deces se afla in posesia sotului iar noi (eu si parintii mei) nu ne putem prezenta la notar, iar in cca o luna-doua trece termenul de 2 ani, pana la care nu putem plati acea taxa de 1% din cuantumul mostenirii.
Pentru a scoate un duplicat al actului de deces, ar trebui sa ma deplasez eu in alta localitate, pe raza careia a decedat sora, lucru destul de complicat
Ce solutii mai am?
E clar ca daca voi ajunge in instanta, voi cere despagubire materiala pentru aceasta intarziere, eventual cheltuieli de judecata iar toate taxele suplimentare sa fie platite de persoana care a impiedicat dezbaterea succesiunii in termenul legal, adica sotul supravietuitor, care locuieste in continuare nestingherit in apartamentul la care are dreptul doar in procent de 1/3.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
AlexStoica, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 09:29, 11 Septembrie 2014
Intrebati (la telefon) primaria unde s-a inregistrat decesul. Noi n-avem de unde sa ghicim nici care e primaria asta si nici cu cat talent se misca.

Si apoi ...m-ati cam ametit intre localitaţi.

Reformulez întrebarea (sau banuiala mea de mai sus).

Localitatea in care a decedat sora dvs. este una si aceeaşi cu localitatea in care sora dvs. şi-a avut ultimul domiciliu?

Procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu;

Incercati cu ...X, Y etc. ca sa inteleg cine si unde are de mers.

De exemplu:
Eu locuiesc in localitatea X
Sora a avut ultimul domiciliu in localitatea (X sau Y?)
Sotul ei locuieste ...

Fiindca intai ati spus ca sotul locuieste INCA in apt. (care PARE a fi intr-alta localitate). Iar apoi ati spus ca sotul "locuieste la cateva strazi de mine". Şi atunci (logic) intrebarea ar fi: apt. surori este ...la cateva strazi de dvs.? Ori ati vrut sa spuneti altceva...
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
romascanu, moderator
Suntem din Bucuresti, apartamentul este in Bucuresti, sora a decedat pe raza unei comune din județul Prahova. Sotul locuieste in apartamentul surorii, doar ca pe buletin nu a avut niciodată domiciliul acolo. Asta nu e o problema pt ca eu doresc sa-i dau banii asa cum doreste, exact cat spune legea, doar ca tot amana, si trecem de termenul de 2 ani.
Chiar acum mă îndrept spre primărie sa solicit duplicatul.
Am intrat deja in posesia duplicatului
Se pare ca ex-cumnatul incepe sa se ”agite”. Am fost sunat de avocatul sau (?!) care propune o intalnire pentru a stabili partile care ni se cuvin (oare Codul Civil nu e la fel pentru toti?!), printre care a afirmat ca toate bunurile din casa sunt ale sotului supravietuitor ”si este foarte clar, nu?!”, dar ca acesta a facut si ”investitii” in casa...si poate le ”analizam” si pe acestea.
Nici nu stiu daca sa rad sau nu....adica isi ia mobila, electrocasnicele, etc....dar vrea si faianta si gresia si tocurile de la usi?!
Dar daca apartamentul a fost renovat inainte de data casatoriei (culmea este ca l-a renovat chiar tatal nostru, care a fost zidar, faiantar, etc) ce pretentii sa aiba?
Undeva imi scapa ceva....
Va amintiti ce spuneam?

romascanu a scris:

... el are tot interesul sa va duca cu vorba...

Ei bine, iată. De cum aţi lasat vorbele (că el nu vine, el nu face, el nu drege) şi aţi facut dvs. un pas (spre primarie, pentru duplicat) a ieşit la iveală că ... el s-a informat din vreme. Cum, de altfel, ar trebui sa facă oricine, dacă are un decedat la mostenirea căruia este chemat (dacă are vocaţie succesorală). Pot să pun pariu că avocatul care v-a sunat nu a apărut în ecuaţie...alăltăieri. Îi explicase lui mai demult de ce stă bine...dacă stă cu mâinile încrucişate.

În privinţa mobilierul şi obiectelor de uz casnic ...n-am o veste buna pentru dvs.
Când NU vine în concurs cu descendenţii defunctului (şi sora dvs. nu avea copii) soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit disp. legale (1/3 în speţă), mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

Restul ...e din capitolul negociere. Nu ca ar vrea el sa plece cu tocul de la uşă... La drept vorbind, oricine a trecut pe la ora de mate cam ştie ce înseamnă o treime dintr-un întreg. Nu mai e acelaşi lucru când vine vorba de ... valoarea ei în bani. Aici e loc de subiectivism.

Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune - testament adevar2014 adevar2014 Speta este urmatoarea: O persoana X isi face testament in spital inainte de deces cu o zi. X este casatorit a doua oara nu are copii nici din prima si nici ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora AlexStoica AlexStoica Buna ziua. Sora mea a decedat in decembrie 2012. Era casatorita, fara copii. Inainte de casatorie, prin act de vanzare-cumparare , a obtinut un apartament de ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)