avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie retinere din salariu pentru asigurari sociale ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie retinere din salariu pentru asigurari sociale de sanatate

Buna ziua,

Numele meu este Cristi si va scriu in numele fratelui meu. De curand a fost instiintat de la locul de munca, cu privire la faptul ca i s-au retras 408 lei din salariu, in urma unei decizii a C.A.S.S., potrivit careia, fratele meu le datora aceasta suma inca din 2011. Mentionez ca el are abia 21 de ani si in 2011 abia terminase liceul si nu lucra nicaieri si nici nu obtinea vreun venit. Spun asta, intrucat acea retinere semnifica "contributii pentru asigurari sociale de sanatate datorate de persoane ce realizeaza venituri independente sau nu realizeaza niciun venit). Nu stiu daca exprimarea mea a fost tocmai coerenta, deoarece nu stiu ce i s-a spus lui cu exactitate. Cert este ca s-a trezit luna aceasta fara 400 de lei pe motivul de mai sus. A fost si la Finante sa se intereseze, insa si acolo a primit doar explicatia ce am citat-o mai sus. Nu au nimic elocvent. Nu stiu daca s-a mai lovit cineva de chestia aceasta, insa orice sfat imi e de ajutor. Am incercat sa fiu cat mai succint. Daca aveti nevoie si de alte detalii, va stau la dispozitie.

In speranta unui raspuns concret la problema mea, va multumesc anticipat!

Cristi
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: cristicdr , utilizator 20:38, 11 Septembrie 2014
Anhajatorul care a operat retinerea nu i-a prezentat documentul in baza caruia s-a facut retinerea?
Ba da. Scrie: Natura obligatiei fiscale - "Contributii de asigurari sociale de sanatate datorate de persoane care realizeaza venituri din activitati independente si persoanele care nu realizeaza venituri". Asta este tot ce scrie pe acea hartie. A fost si la ANAF sa se intereseze, insa domnii de acolo nu i-au putut da un raspuns concret, cu privire la acele activitati independente.
Am omis sa precizez faptul ca domnii de la ANAF ar fi ajuns in final la concluzia ca fratele meu ar figura cu un contract cu un colaborator in asigurari, ce detine un PFA (asistent in brokeraj). Ciudat este faptul ca eu am lucrat in asigurari, pana la finalul anului 2010, chiar pentru acea persoana, dar in 2011 nu am mai avut nicio legatura contractuala cu dumneaei.Domnii de la finante sustin ca fratele meu ar avea un contract inca din decembrie 2011 cu persoana respectiva. De asemenea, am fost angajat cu un contract individual de munca, nicidecum contract de colaborare, sau orice alta forma de contract ce ar fi putut atrage obligatii fiscale directe de la mine fata de stat. As fi luat in considerere si o eroare din partea celor de acolo, eu si fratele meu avand acelasu nume de familie, deoarece eu nu habar nu am CNP-ul sau seria de buletin a fratelui meu si nici nu am implicat vreodata pe cineva din familie in asigurari...cum e posibil sa se incheie un asftel de contract in conditiile date?!
Cel mai bine este sa mearga fratele dvs.la firma respectiva,daca mai exista.
Adreseaza o cerere scrisa catre ei,invocand poprirea respectiva,in care v-a solicita lamuriri asupra contractului incheiat (daca exista sau nu) si ce documente au stat la baza incheierii contractului..
Indicati o adresa de raspuns si solicitati copie dupa documente.
Totodata in cerere,in cazul in care fratele nu figureaza angajat la ei,solicitati eliberarea unei adrese in vederea prezentarii la fisc pentru corectia bazei de date si stingerea datoriei.
In acest fericit caz,dupa corectiile aferente,adresati fiscului o cerere de rambursare a sumei poprite.
Nu mai exista acea companie. Era un PFA. S-a desfiintat tot in 2011. Ce se poate face in cazul de fata? Presupun ca este o modalitate de a rezolva aceasta greseala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Pfa (poprire pe suma datorata) B0gdan84 B0gdan84 Buna ziua, In anul 2008 mi-am infintat un PFA pentru servicii IT. PFA pe care l-am suspendat in 2010 pentru o perioada de 3 ani si dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului si a contributiei de sanatate retinute la sursa pentru pfa Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, O societate comerciala care nu are salariati (deci in vectorul fiscal nu are contributii sociale) dar are contract de prestari servicii cu un PFA ... (vezi toată discuția)