avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Tendinţe în lumea creditării Programul Prima Casa - cum se aplica?
Discuție deschisă în Tendinţe în lumea creditării

Programul Prima Casa - cum se aplica?

Buna ziua,

A aparut aceasta stire ieri:
[ link extern ]

Va rog nu inteleg cum e aplica. Cum adica garanteaza statul?
Daca creditaul nu isi plateste rata este "executat" statul? Casa cui ramane?
Daca imi fac credit acum se aplica si mie?

Am urmarit aceasta stire in mai multe ziare si nu se intelege absolut nimic despre felul in care se va aplica
aceasta lege.
Cel mai recent răspuns: VladG , utilizator 07:27, 28 August 2009
Nu pot spune nici acum ca am terminat cu fondul ca tot dupa ei asteptam - redactarea contractului de garantare.
Termenele sunt mentionate in conventia de garantare si pana acum au fost respectate +/-1zi. Vezi Conventia de garantare pentru programul Prima casa, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 469 din 07/07/2009, Art. 5.10.1.
In cazul nostru, pentru analiza dosarului din partea fondului a fost nevoie de 6 zile (asta include si trimiterea dosarului de la banca la fond).
Problema este ca in etapa de redactare a contractului de garantare, legea nu mentioneaza nici un termen si chiar nu stii cand e momentul sa dai telefoane.
Ma indepartez de subiectul primului meu post insa daca cineva poate lamuri termenul pentru aceasta etapa ar fi foarte util. Din zvonuri am auzit ca in conventia dintre BCR si fond ar fi un termen de 5 zile specificat.
Legat de termene ... tocmai am vorbit cu banca daca s-a primit vreo veste din partea fondului si raspunsul a fost cel asteptat, NU, plus o cireasa pe tort "sunt alti care asteapta dinaintea noastra si nu au primit raspuns". Iupiii ... ce incurajator.
In etapa de redactare a contractului de garantare birocratia e la cote maxime ... eu ca un beneficiar oarecare puteam sa vin cu o solutie mai buna, cred eu ...
- dupa ce fondul a analizat dosarul si a dat OKul, banca putea sa intocmeasca contractul de garantare (carepresupun ca e un tipizat) sa il semneze impreuna cu beneficiarul si sa il trimita la fond pentru semnare ... in loc de:
- fondul da OKul, banca si beneficiarul semneaza contractul de credit, trimit inapoi la fond, asteapta dupa fond (deja de 7 zile in cazul nostru), dupa ce intr-un final vine contractul il semnam, il trimitem inapoi, il semneaza fondul care din nou ni-l trimite. Din cate estimez etapa asta o sa dureze 2 saptamani.
Suna logic ca analiza sa fie facuta si la banca si la fond, dar pentru redactare sa se piarda atatea zile ... este cumva Prima Casa on program pentru trecerea Postei/Curierilor peste criza?
Nu vreau sa fiu inteles gresit, Prima Casa cred ca este un produs bun in comparatie cu celalalte oferte de pe piata, insa modul lui de implementare este atat de Romanesc ... adica dez-orientat pe client.
Kio,
am inteles de la banca ca toata treaba intre banca si fondul de garantare dureaza aprox. 3 saptamani. Este adevarat ca fondul de obliga sa dea un raspuns bancii in maxim 5 zile lucratoare, dar cand vine vorba de redactare...si tot ce mai urmeaza atunci este un adevarat test pentru cumparator.
Eu am anulat totul si trebuie sa o iau de la capat dupa 8 sep....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa ContemporaryCaveman ContemporaryCaveman Buna Ziua, Mi-ati putea spune, va rog, cam in ce consta programul \\\\"Prima Casa\\\\"? Am un imobil pe numele meu, iar cumparatorul vrea sa mi-l cumpere ... (vezi toată discuția)
Tva 0% prima casa Marian_92 Marian_92 Buna ziua, de la 1 martie 2017 nu se va mai plati tva la achizitionarea locuintelor prin programul prima casa. Daca eu am deja un precontract facut inca de ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul apartamentului taraganeaza formalitatile pentru expirarea antecontractului sorin.pinzaru sorin.pinzaru Buna ziua, Am facut pe data de 9 mai un antecontract de vanzare/cumparare pe 4 luni pentru un apartament in care era stipulat ca finantarea va fi 3000 euro ... (vezi toată discuția)