avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... s-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

s-a facut o dezmembrare gresita - ce sepoate face ?

- 1 lot teren
- vreau sa cumpar oparte din teren
- pt. aceasta s-a facut o dezmembrare gresita
- cum pot schimba /corecta dezmembrarea ?
Se face corectare sau o alta /o noua dezmembrare ?
Cel mai recent răspuns: Florea Aglaia , utilizator 15:10, 16 Decembrie 2023
oanaportar a scris:

1. - refacerea propunerii de dezmembrarea presupune un alt cost
sau intra in pretul dezmembrarii gresite facuta initial ?
2. - ce inseamna ? sau ce diferenta este intre:
- inregistrarea la OCPI a propunerii de dezmembrare
si cadastrul facut dupa aceea ?
A depune la OCPI noua propunere de dezmembrare
nu inseamna si ca este facut cadastrul ?


Sa scurtam chinul !

1- inregistrarea la OCPI a noii propuneri de dezmembrare se face doar cu achitarea unei noi taxe de 120 lei . Cine o plateste, ramane de vazut cum va intelegeti cu cadastristul. Daca el este cel ce nu a inteles cum doriti dezmembrarea ar trebui sa o plateasca din buzunarul sau.

2-dezmembrarea se face doar pe un teren care are cadastru. Rezulta in cazul de fata doua loturi care primesc nr cadastrale distincte. Aceste nr cadastrale se vor inscrie in carti funciare distincte doar atunci cand notarul intocmeste actul dedezmembrare.

Si, pe buna dreptate ati pus intrebarea a doua intrucat raspunsul dnei notar Joha din 23.09.2014 a fost cam confuz , citez : "V am si spus ca refaceti propunerea de dezmembrarea inregistrati o la OCPI si apoi faceti cadastru."
apoi pe 24.09.2014 revine : " la intrebarea 2 iar nu ati inteles. Nu se mai face un alt cadastru, insasi propunerea de dezmembrare este cadastru celor 2 loturi "

Așa e @doinita recitind primul răspuns am văzut ca vrând sa exprim mai multe idei le am comprimat într o expunere nereușită .
Acum imi este foarte clar totul.
Mii si mii de multumiri tuturor pt. sfaturi si ajutor !
Sa va dea Dumnezeu multa sanatate si o saptamana frumoasa !
Dna oanaportar, ma scuzati ca intervin, dar am impresia ca purtați niste discuții sterile și pe langa subiect. In primul rand se poate face o dezmembrare/dezlipire doar a unui teren deja intabulat in Cartea Funciara. Daca nu-i intabulat, n-aveti ce dezmembra. Proprietarul terenului (vanzatorul), si nu dvs (cumparatorul) solicita dezmembrarea. Si asta se face cand nu vinde tot terenul, ci numai o parte din el. Solicita unui cadastrist sa-i faca o propunere de dezmembrare in doua loturi stabilind si suprafata fiecarui lot. Adica solicită ”Modificarea imobilului înscris în cartea funciară” Conform prev. art. 879, alin.(2) C.civ. -” De asemenea, imobilul înscris în cartea funciară se modifică şi prin dezlipiri, dacă se desparte o parte din imobil sau se micşorează întinderea acestuia”. iar alin.(5) -(5) Operaţiunile de modificare a imobilului înscris în cartea funciară, prin alipiri sau dezlipiri, au caracter material şi nu implică niciun transfer de proprietate. Nu se face rectificarea actului de dezmbrare, ci a Cartii Funciare. (Rectificarea înscrierilor de carte funciară Art. 907,(1) Când o înscriere făcută în cartea funciară nu corespunde cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea acesteia.(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau corectarea oricărei înscrieri inexacte efectuate în cartea funciară.) De retinut: Puteti face o altă propunere. Doar cand ajungeti la notar și vă programează sa faceti vanzarea/cumpararea, in aceiasi zi prezentati si dezmembrarea pentru autentificare.
Așa s-a făcut. Mii de mulțumiri pentru tot ajutorul !

Alte discuții în legătură

Dezmembrare si vindere teren in 3 parti iliescuelena iliescuelena Buna ziua , exista un teren care are 2 proprietari , fara constructie, se dezmembreaza pentru a fi impartit in 3 parti, s-a facut de catre cadastrist o ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am un teren de 1000mp (20 * 50). Am facut dezmembrarea la el in 2 parti egale de cate 10 * 50, in speranta ca voi vinde o jumatate. Am luat de la ... (vezi toată discuția)
Dezmembrarea unui teren criscris77 criscris77 buna ziua .am dat actele unui executant lucrari cadastru in luna iunie.a venit acum si mi-a adus un dosar care cuprinde plan de amplasament si delimitare a ... (vezi toată discuția)