avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt 2 mere. Grav!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt 2 mere. Grav!

As dori o opinie. La iesirea din magazin cu autoservire (Kaufland) am fost oprit pt a fi recantarite 1 kg mere, iesind cu 300 gr. in plus. Eu le cantarisem anterior. Diferenta era de 2 lei. cei din magazin mi-au aplicat o amenda pt daune interne de 50 ron si mi-au lasat merele. am dat doar 30 (atat aveam), dupa care am revenit de bunavoie pt a plati si restul. S-ar incadra la inselaciune la masuratoare - 6 luni-5 ani. Ma aflam intr-o situatie financiara foarte delicata la acel moment (nici o forma de venit), mai degraba a fost vorba de foame. Fiind prima abatere si recunoscand fapta, ati putea sa imi spuneti care sunt sansele mele?

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
asdfghjkl, utilizator
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 20:55, 30 Mai 2009
Cred ca aveti sanse sa ramaneti doar cu acea amenda. Este putin probabil ca cei de la magazin sa depuna plangere, paguba nefiind una insemnata .
Va multumesc pentru raspuns.
Daca ar fi sa aplicam dispozitiile legale , pentru o fapta nu se pot aplica doua sanctiuni ....insa ma intreb, pentru cei 50 lei , asa-zis amenda, vi s-a eliberat vreo chitanta?
Bine ca sa abrogat Decretul 306/1981,faimosul decret care condamna si furtul unui ou,este adevarat se aplicau sanctiuni cu suspendare...:D
Sa nu fie luata ca o incurajare.
Initial, Codul penal roman din 1968 nu continea art. 18 ind. 1. "Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni".
Consecinta era ca Nica lui Stefan a Petrei, din Humulesti sau de pe langa, savarsea infractiunea de furt urcandu-se in ciresul matusii si mancand cirese. Pentru cazul in care bunul era din avutul obstesc - din cauza limitelor pedepselor - nu se putea face aplicatia art. 81 Cod pen si pentru ca furase dintr-un magazin o conserva de 1,5 lei, un fost contabil al Tribunalului X, in varsta de 71 de ani, urma sa isi execute pedeapsa in penitenciar. Urmarea a fost cea pe care o cunoastem cu totii, respectiv introducerea art. 18 ind. 1. Inteleapta hotarare !
In cazul d-voastra o sa va alegeti, cel mai probabil, cu o mustrare, mustrare cu avertisment (art. 91 lit. a, lit. b Cod pen.) sau cu o amenda administrativa (art. 91 lit. c Cod pen.).


Alte discuții în legătură

Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din supermarket-uri? Numby Numby Buna ziua, Nu gasest in dreptul civil nici o lege privind produsele neambalate sau fara o cantitate fixa. De exemplu: Daca un individ este descoperit ca ... (vezi toată discuția)
Plangere politie hypermarket anakarenina1 anakarenina1 Buna ziua, Fratele meu a fost la cumparaturi in auchan. pe langa altele a cumparat detergent, smochine si curmale toate vrac. Cand le-a cantarit la detergent ... (vezi toată discuția)
Sechestrat si lovit in supermarket windowsclock windowsclock buna ziua, azi 12 aprilie, in jurul orei 12:30 dupa amiaza ma aflam in Kaufland Constanta, am mancat in magazin un rulou cu mere in valoare de 1.79 RON si, din ... (vezi toată discuția)