avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu masa succesorala necunoscuta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu masa succesorala necunoscuta

Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat intamplator in ce localitate,am aflat ca traieste cu o doamna, intr-o casa la curte, si ca nu a mai avut alti copii. Atat!
In urma decesului ar trebui sa se deschida o succesiune.
Va rog frumos sa-mi spuneti:
-cine deschide succesiunea?(nu stiu daca era casatorit cu acea doamna)
-ar fi util sa ma duc in acea localitate si sa anunt la camera notarilor ca exist?(s-ar putea ca in acea localitate sa nu stie nimeni de existenta mea)
-in cazul in care as deschide eu succesiunea de unde pot afla ce proprietati sau bunuri exista?(masa succesorala)
-poate notarul sa-mi dea o dovada ca sunt mostenitoare si in virtutea acestei dovezi sa fac "investigatii"?
Va multumesc anticipat!
Chiar daca v-ati schimbat numele prin casatorie asta nu inseamna ca nu aveti cu ce dovedi ca sunteti copilul persoanei decedate; nu aveti certificat de casatorie si de nastere? Le folositi acum.....
Buna ziua
Incerc sa va raspund dar mentionez ca nu sunt jurist, ci doar am aceeasi situatie, asa ca va voi explica pasii pe care i-am facut.
In primul rand trebuie sa mergeti la notarul din localitatea Dvs. si sa declarati acceptarea mostenirii ce vi se cuvine in calitate de descendent, asa cum a mentionat d-na Stoica.
La vremea respectiva (2003) eu am scos copie a certificatului de deces si anexa 1, in care am trecut bunurile imobile de care stiam.
Mergeti la notarul din localitatea respectiva (pentru a simplifica puteti sa acceptati succesiunea si acolo) si o citati pe d-na. In cazul meu, notarul a cerut relatii la Primarie daca tatal meu era sau nu casatorit cu acea doamna.
Mergeti la .D.I.T.L. din loc. respectiva si cereti un istoric de rol al imobilului. Tot acolo veti putea afla daca mai are si alte proprietati.
Notarul o va cita pe doamna pentru dezbaterea succesiunii. Nu stiu daca ar fi indicat sa cereti si inventarierea bunurilor. Eu nu am cerut-o.
In cazul in care doamna nu va fi de acord cu dezbaterea succesiunii pe cale amiabila, va face o incheiere cu care veti merge in instanta. In cazul meu am ajuns in instanta, deoarece bunurile imobile ale tatalui meu erau proprietatea lui, nu bun comun, iar doamna vrea tot. Eu am incercat pe cale amiabila sa-i ofer 1/2 , dar nu a vrut asa ca am ajuns in instanta.
Mai departe, drumul este destul de anevoios si de durata.
Va urez succes.

trebuie sa va adresati primariei ultimului domiciliu al defunctului, sa solicitati, in baza actelor dvs. prin care aratati ca sunteti unica fiica a acestuia , si in baza Anexei 24 veti vedea ce avere a ramas. Tot de acolo, veti afla daca a fost casatorit sau nu si cine vine la mostenirea ramasa. La notar trebuie facuta o declaratia de acceptare a mostenirii, in termen de 6 luni si, daca ati obtinut informatii asupra bunurilor ramase si asupra mostenitorilor, in situatia in care nu sunteti singura, notarul va stabili o data pentru dezbaterea mostenirii in fata acestuia, formuland citatii pentru sotia tatalui si -e posibil -si a celorlalti copii.
In cazul in care nu se prezinta nimeni, va veti adresa instantei. Cota care vi se cuvine in calitate de descedent e 3/4 din averea tatalui si 1/4 sotiei supravietuitoare- e posobil sa fi fost casatoriti-. desigur, se vor inlatura bunurile sau cota care ii apartine sotiei.
Daca cei doi nu au fost casatoriti si tatal dvs. a vandut averea sa in timpul vietii, atunci lucrurile se complica pentru ca, in fapt, nu veti mai avea ce culege dupa moartea tatalui dvs.
In orice caz, va trebui sa va informati cat mai in amanunt asupra intregii situatii a tatalui dvs.
Va multumesc din suflet tuturor, m-am lamurit, macar stiu cu ce sa incep...Banuiesc ca va fi un drum lung...
Multumiri speciale pentru ni_leta.Pana la urma instanta ce a hotarat in cazul Dv?
Despre acea "doamna" nu stiu chiar nimic, decat ca a fost vazuta alaturi de tatal meu, nu stiu nume, nu stiu daca s-au casatorit si nici unde(se puteau casatori in alt oras decat cel unde a locuit si unde a decedat), asa ca nu stiu ce relatii as putea oferi eu notarului, ca sa poata fi citata.Ma gandesc ca daca au fost casatoriti va initia ea dezbaterea succesiunii.
Daca sunteti in interiorul termenului de optiune succesorala (de sase luni de la data deschiderii succesiunii, adica a decesului tatalui), va recomand sa mergeti la orice birou notarial si sa realizati o declaratie de acceptare expresa a mostenirii, dupa tatal dvs.; notarul are obligatia de a trmite imediat declaratia de acceptare la Registrul National de Optiuni Succesorale (RNOS).
Orice dezbatere succesorala necontencioasa (adica la notar) se poate realiza numai dupa consultarea obligatorie a RNOS; astfel, scopul publicitatii (dar si consolidarii) calitatii dvs.de mostenitor este asigurat.
Daca, insa, dezbaterea mostenirii s-ar realiza in instanta, nimeni nu mai consulta RNOS si s-ar putea pronunta o hotarare care sa ignore calitatea dvs. de mostenitor; aceasta nu inseamna, insa ca nu ati puteai restabili legalitatea (printr-o petitie de ereditate, eventual - ar trebui sa consultati, la momentul respectiv un avocat).
Pentru momentul prezent, insa, primul si cel mai important pas il reprezinta realizarea unei declaratii autentice de acceptare a mostenirii.
Va urez succes!

Alte discuții în legătură

Tatăl meu, care m-a abandonat de mic, a decedat. am vreun drept la moștenire, și dacă da, care e procedura? ocsi2015 ocsi2015 Bună ziua Am aflat de curând ca tatăl meu a decedat ( el fiind în altă localitate,si am fost abandonat de mic) doar o singura data ne-am intalnit si ... (vezi toată discuția)
Testamentul unei persoane necăsătorite, fără copii. cum se dezbate succesiunea? Ella2 Ella2 Daca cineva lasă un Testament (ea, ne fiind căsătorită si ne având copii) unei anumite persoane, mai trebuie chemati la succesiune nepotii? (vezi toată discuția)
Succesiunea,speta complicat. loredana marina loredana marina Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu mostenirea,tatal meu tocmai a decedat pe data de 1.04.2010,fratele meu pe 18.02.2010 iar mama mea pe ... (vezi toată discuția)