Acum cateva saptamani a decedat tatal meu, pe care nu l-am vazut de 25 de ani.Dupa divortul de mama mea, s-a mutat in alta localitate.Acum cativa ani am aflat intamplator in ce localitate,am aflat ca traieste cu o doamna, intr-o casa la curte, si ca nu a mai avut alti copii. Atat!
In urma decesului ar trebui sa se deschida o succesiune.
Va rog frumos sa-mi spuneti:
-cine deschide succesiunea?(nu stiu daca era casatorit cu acea doamna)
-ar fi util sa ma duc in acea localitate si sa anunt la camera notarilor ca exist?(s-ar putea ca in acea localitate sa nu stie nimeni de existenta mea)
-in cazul in care as deschide eu succesiunea de unde pot afla ce proprietati sau bunuri exista?(masa succesorala)
-poate notarul sa-mi dea o dovada ca sunt mostenitoare si in virtutea acestei dovezi sa fac "investigatii"?
Va multumesc anticipat!
Multumesc mult, paula pantilimon, foarte clar explicat!
Asta si doream in primul rand, sa fac ceva sa se stie ca exist! Sunt in termenul de 6 luni.
In orasul in care s-a mutat, nimeni nu-i stie trecutul, si oricand pot fi adusi martori(la succesiune)care cu onestitate sa declare ca decedatul nu a avut copii. In instanta nu ar avea de ce sa se ajunga, deoarece singura persoana apropiata ar fi acea "doamna"(sotie?), nu are frati, nu are alti copii, parintii au decedat acum cativa ani...Cu cine sa se judece acea doamna? De existenta mea poate stie in principiu, dar in atatia ani am schimbat si numele si adresa...
In cazul meu instanta a hotarat ca eu am 37/64 din mostenire, iar doamna 27/64, deoarece ea avea un testament de la tatal meu (rupt in bucati saracutul, dar tot testament era). Prin testament, mi-a fost incalcata cota de rezervatar, deci la judecatorie i-am anulat testamentul si mi-a fost atribuita cota de 75%, iar doamnei 25 %. Ea a facut recurs, avocata nu a mai contestat testamentul, asa ca instanta mi-a atribuit cota de 37/64 din mostenire. Repet, este foarte important sa accepti mostenirea in termen. De fapt asta este urgent. Nu cumva ca doamna sa instraineze ceva din mostenire.
Nici eu nu stiam nimic despre ultima sotie a tatalui meu ( culmea, de la Primarie am primit raspuns ca tatal meu cand a decedat nu era casatorit). Asta denota cat de bine isi fac treaba cei de la arhiva. Dar la notar, doamna a trebuit sa se legitimeze, asa ca am aflat ca era casatorita.
Mult succes si nervi de fier.
P.S. Nu trebuie sa declarati la notar numele doamnei daca nu-l cunoasteti. Scoateti istoricul de rol si veti fi mai lamurita. Poate tatal avea aceasta proprietate inainte de a se casatori (daca este casatorit).
Foarte interesant! Invat si eu din pataniile altora! Oricum ati mostenit mai mult de 50%..
Istoricul de rol ar fi util, dar stiu ca dureaza mult, cca 30 zile. Si in ce baza sa il cer, cine sunt eu, in fata Directiei de taxe si impozite? Mai incolo voi indrazni sa va deranjez cu un mesaj privat, tocmai pentru-ca situatiile sunt asemanatoare..Multumesc inca odata!
Eu deocamdata sunt in termen. Voi face acceptarea mostenirii. Am toate datele, dar nu am certificatul de deces. Nici masa succesorala nu mi-e clara,dar toate explicatiile pe care le-am primit pe forum ma ajuta mult!