Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
buna ziua!
daca in luna septembrie avem CA peste 220000 lei, ce declaratie se depune si cand? momentan depunem declaratiile 100 si 300 trimestrial, si suntem la "impozit pe venit". dupa depasirea pragului, vom trece la "impozit pe profit"? si declaratiile 100 si 300 se vor depune lunar?
va multumesc!
Eu stiu ca declaratia 100 se depune trimestrial,si la impozit pe profit si la imp venit.
1. Daca aveti 65.000 euro CA la finele anului 2013,calculat la curs euro de la finele anului ramineti la impozit pe venit Dvs aveti acum CA de 49.000 euro deci ramineti cu 3% pe venituri
2.In legatura cu declaratia 300,depuneti trimestrial pina aveti CA de 100.000 euro.
Pragul de 220.000 lei este referitor la inregistrarea in scopuri de TVA:
Cod fiscal:
ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Perioada fiscala la TVA se schimba daca depăşiti plafonul de 100.000 euro:
ART. 156^1 Perioada fiscală
(1) Perioada fiscală este luna calendaristică.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România conform art. 132 şi 133, dar care dau drept de deducere conform art. 145 alin. (2) lit. b), care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.
Iar la micro aveti plafon de 65.000 euro:
ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanţă şi management
Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.
Atentie la cifra de afaceri definita de Ordin 3055/2009, la cifra de afaceri in acceptiunea pragurilor referitoare la TVA si la baza de impunere de la micro. Acestea sunt diferite.