avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligare la sulta la iesirea din indiviziune, executare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligare la sulta la iesirea din indiviziune, executare

Buna ziua,

Am o intrebare si rog un pic de ajutor.

O persoana a fost chemata in judecata solicitandu-se instantei iesirea din indiviziune pe o garsoniera si atribuirea garsonierei paratului, cu obligarea acestuia la plata unei sulte.
S-a facut o expertiza evaluatorie, stabilindu-se valoarea imobilului si a cotei de 1/2 din acesta.

Paratul a aratat ca nu se opune iesirii din indiviziune, dar ca nu are posibilitatea platii unei sulte.

Instanta dispune iesirea din indiviziune, cu ramanerea imobilului in proprietatea paratului si obligarea acestuia la plata sumei de 85000 lei, cu titlu de sulta.

Ideea este ca paratul nu are acesti bani, iar reclamantul isi va putea obtine dreptul la sulta doar prin executarea (vanzarea prin executare) a imobilului.

Intr-o astfel de situatie, CU SIGURANTA, executorul nu va gasi un cumparator la prima licitatie, astfel incat la o a doua, va scadea pretul cu 25%, la o a treia cu alti 25%.

Astfel ca exista riscul ca reclamantul sau oricine sa intre in proprietatea garsonierei, iar paratul sa piarda tot, in conditiile in care pentru reclamant este stabilita o suma clara, iar pentru parat nu va mai ramane nimic.

Paratul a vrut sa vanda imobilul inca din timpul procesului, impreuna cu reclamantul si sa imparata 1/2 banii, insa reclamantul, desi a aratat instantei ca este de acord, in realitate nu a vrut.

Cum se poate proteja paratul sa nu isi piarda 1/2 din imobil sau din contravaloarea acestuia?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Georgelius , utilizator 15:25, 3 Octombrie 2014
Nu trebuia sa admita ca vrea garsoniera, trebuia sa ceara sa se vanda si sa se imparta banii.
Cereau suspendarea procesului, vindeau si imparteau, nu cred ca paratul si-a aparat drepturile eficient pe parcursul procesului.
cam tarziu sa mai faca ceva.
ps- probabil ca a fost evaluata mai demult, pe la inceputul procesului sau e in centru la fantani :), mi se pare cam mare pretul de 40 mii de euro pt o garsoniera.

Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
In primul rand, pretul e imens. In al doilea, putea si paratul sa ceara iesirea din indiviziune cu atribuirea reclamantului si, in functie de venituri, cerea ajutor public judiciar pentru taxa de timbru, avocat, expert.
Acum, asta e situatia; da, paratul poate ramane fara nimic. Se mai poate ataca hotararea? Ca ar cam trebui...
Se poate ataca hotararea, pentru ca are termen de apel.
Este pe vechiul cod.
Ideea este insa ca nu prea vad care ar putea fi motivele de apel.

Ma puteti ajuta cu ceva idei, va rog.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
Georgelius, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune lotuss lotuss Va rog sa-mi spuneti: daca avind 50%dintr-o garsoniera,.prin mostenire, pot cere iesire din indiviziune prin alegerea de catre partea pirita ori sa primeasca ... (vezi toată discuția)
Moștenire de drept radu811 radu811 Bună ziua...Acum două luni de zile a murit mama mea, la acel moment mă aflam în detenție și am fost liberat condiționat în aceiași zi premergătoare ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament Ombla Ombla Va salut! Cu 2 intrebari va deranjez: 1. mama a dat un apartament cu 3 camere la schimb cu o garsoniera + o suma de bani intrebarea e cine plateste actul de ... (vezi toată discuția)