avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... decont TVA
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

decont TVA

Dragii mei,va rog sa ma ajutati cu sfaturi!
Vreau sa fac din SUA un import de 17000$. Cum e mai bine:pe pf sau pe srl? Vreau sa aduc bunurile importate capital in firma si ma gandesc la recuperarea TVA! Oare ce aspecte ar trebui sa mai am in vedere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 14:38, 30 Mai 2009
In cazul in care o societate este declarata insolvabila este cumva scutita de colectarea tva? Am luat marfa de la o soc. si a trecut pe factura taxare inversa. Cum inregistrez factura cu taxare inversa? mentionez ca nu este vorba de mat. lemnos ci de grund, diluant, cuie, etc


va multumesc anticipat
Buna ziua!
Stimate domn, orice marfuri care provin din afara Comunitatii Europene sunt supuse formalitatilor vamale, adica acestea trebuie declarate la vama si achitate pentru ele taxele vamale si TVA ul aferent. Numai dupa vamuirea marfurilor acestea pot fi puse in consum pe teritoriul Romaniei, adica pot fi comercializate.
In mod normal, furnizorul dvs. in SUA ar trebui sa va vinda marfurile fara TVA, pentru ca prin aceasta vinzare si expediere acesta devine exportator. Adica marfurile respective sunt declarate la export din SUA, iar pe baza documentelor de export, vanzatorul este scutit de TVA.
Dvs aveti obligatia de a plati contravaloarea marfurilor precum si cheltuilelile de transport pe parcurs extern, din SUA pina in UE.
Toate aceste cheltuieli intra in valoarea in vama a marfurilor la care se aplica procentul de taxe vamale si de TVA
Buna ziua!
Stimate domn, marfurile provenite din SUA sunt supuse formalitatilor vamale in Romania si achitarii drepturilor de import. Taxa vamala aplicabila la importul se stabileste in functie de natura si caracteristicile marfurilor prezentate la vamuire, pe coduri tarifare de 8 caractere, conform prevederilor cuprinse intr-un regulament comunitar. TVA ul (19%) se aplica la valoarea de factura.
In cazul in care destinatarul marfurilor este o persoana fizica, acestea nu trebuie sa aiba carcater comercial. O persoana fizica nu are dreptul conform legii sa faca acte de comert. O persoana fizica are dreptul sa import sau sa exporte in limitele legii, adica doar pentru consum sau utilizare proprie.
Astel sugestia mea in cazul prezentat de dvs . este ca importul sa se efectueze de catre o societate comerciala, o persoana juridica inregistrata oficial la autoritatile fiscale. Societatea trebuie sa aiba in obiectul de activitate comercializare, import....etc
lilyanna a scris:

In cazul in care o societate este declarata insolvabila este cumva scutita de colectarea tva? Am luat marfa de la o soc. si a trecut pe factura taxare inversa. Cum inregistrez factura cu taxare inversa? mentionez ca nu este vorba de mat. lemnos ci de grund, diluant, cuie, etc


va multumesc anticipat


Inregistrati 4426=4427 conform Codului fiscal art.160

(2) Bunurile şi serviciile pentru livrarea sau prestarea cărora se aplică măsurile de simplificare sunt:
b) bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, cu excepţia bunurilor livrate în cadrul comerţului cu amănuntul;
(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri prevăzute la alin. (2) furnizorii sunt obligaţi să înscrie menţiunea "taxare inversă", fără să înscrie taxa aferentă. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor înscrie taxa aferentă, pe care o evidenţiază atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Pentru operaţiunile supuse măsurilor de simplificare nu se face plata taxei între furnizor şi beneficiar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca e in reorganizare se factureaza fara tva? OANA GORAN OANA GORAN am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ? dc?:stunned: stie cineva unde scrie treaba asta? ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva la export marfuri ? cornel_t12 cornel_t12 Bunaziua, Va rog, cineva care s-a mai lovit de situatie si stie: o persoana juridica romana (SRL) inregistrata in scopuri de TVA (platitoare de TVA) face ... (vezi toată discuția)
Taxarea inversa la tva carmen72 carmen72 Va rog sa ma ajutati?? Ce inseamna taxarea inversa??? cine plateste tva-ul de fapt??? am inteles ca furnizorul scrie taxare inversa pe factura, beneficiarul ... (vezi toată discuția)