avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Clauze abuzive in contratele de credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Clauze abuzive in contratele de credit bancar

Buna ziua. Cu permisiunea dvs. vreau sa pun urmatoarea intrebare: Care din punctele de mai jos sunt considerate sau nu, clauze abuzive trecute in contractele de credit bancar ?
1.- comisionul de gestiune 2.- comisionul de analiza documentatie de credit 3.- comisiona de rambursare anticipata 4.- banca poate modifica fara consimtamintul clientului ( marja de risc client, dobinda, nivelul comisioanelor ) 5.- obligatia de a incheia polita de asigurare 6.- clientul se obliga sa cesioneze in favoarea bancii drepturile de despagubire din polita de asigurare 7.- clientul se obliga sa predea bancii polita de asigurare in original
Cel mai recent răspuns: flocanelu , utilizator 13:40, 31 Octombrie 2014
tehnic... nu exista claux=ze abuzive, ptr ca in exercitarea drepturilo Dv ati semnat un contract.
1.- comisionul de gestiune

Abuziv, cf jurisprudenta

2.- comisionul de analiza documentatie de credit

Nu este abuziv (daca ati semnat un credit dupa Septembrie 2010)

3.- comisiona de rambursare anticipata

Nu este abuziv pentru credite cu dobanda fixa (semnate dupa Septembrie 2010). Acest comision a fost eliminat prin OUG 50/2010 pentru credite cu dobanda variabila (in cazul in care ati semnat un act aditional cu banca, sau in cazul in nesemnarea actului aditional acceptat de dvs in mod tacit).

4.- banca poate modifica fara consimtamintul clientului ( marja de risc client, dobinda, nivelul comisioanelor )

Foarte abuziv (Legea 193/2000, Legea 363/2007)

5.- obligatia de a incheia polita de asigurare

Nu este abuziv daca este vorba de asigurarea imobilului sau de viata

6.- clientul se obliga sa cesioneze in favoarea bancii drepturile de despagubire din polita de asigurare

Nu este abuziv

7.- clientul se obliga sa predea bancii polita de asigurare in original

Nu este abuziv

Unde am mentionat ca este abuziv, depinde si de faptul daca 1) ati semnat un act aditional cf OUG 50/2010 la vremea respectiva 2) ati opus in scris sa fiti de acord cu acest act aditional in 2010 3) n-ati opus actul aditional primit,dar nici semnat, fiind acceptat tacit cf OUG 50/2010

Va multumesc pt raspuns, dar vreau sa mai fac o mentiune: eu am semnat 2 contracte de credite - unul in 2004 in euro, iar al doilea in 2005 in lei. Intrebarea este daca cele doua comisione de analiza documentatie de credit si de rambursare anticipata sunt abuzive inainte de 2010. Nu am semnat nici un act aditional conf ord 50/2010 si nici nu am primit nici un document referitor la ord 50/2010.
Astept un raspuns in acest sens. Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire comisioane abuzive pentru un contract ipotecar inchis Irina_sebea Irina_sebea Buna ziua, [b] 1. As dori sa stiu daca am dreptul sa solicit bancii, copii cu absolut toate actele(contract de credit bancar ipotecar, actele aditionale, ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 - modificarea contractelor de credit MirelaIon04 MirelaIon04 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare: Art. 94 Prezenta ... (vezi toată discuția)