avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... voi lua somaj????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

voi lua somaj????

buna ziua,
Vreau sa stiu daca pot lua somaj, pentru ca eu sunt student, nu am tata si iau pensie de urmas , intre timp cat cat sunt la facultate eu am muncit cu contract, totul in regula. pana luna asta pensia a venit pe numele mamei dosarul fiind facut pe numele meu, iar acum vine pe numele meu, si vreau sa stiu daca mai pot lua si somaj
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:16, 25 Mai 2009
daca dosarul a fost facut pe numele meu si pensia a venit pe numele mamei beneficiarul nu era ea? de luna asta a inceput sa vina pe numele meu
Dvs ar trebui sa stiti mai bine, poate a venit pe numele mamei cat timp ati fost minor...
nu am 21 de ani impliniti in martie si asta e prima luna care imi vine pe numele meu
Cred ca este un pic mai incurcata situatia dvs.

In primul rand, cf Legii 19/200, puteti cumula pensia de urmas cu alte venituri numai in urmatoarele conditii:
Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b). )

Art. 92. - (1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3);

Salariul mediu brut pe economie in 2009 este stabilit la 1693 lei. O patrime din acest salariu ar insemna 423.25 lei.

In al doilea rand, legat de indemnizatia de somaj: ati puytea beneficia atata timp cat indepliniti conditiile: sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului 12 luni in ultimele 24 si contractul de munca sa se fi incheiat din motive neimputabile dvs, insa nu stiu , personal, in ce masura este posibil sa luati si pensie de urmas si indemnizatie de somaj in acelasi timp. :hm:
gucci_20 a scris:

nu am 21 de ani impliniti in martie si asta e prima luna care imi vine pe numele meu

Major esti de la 18 ani.
Eu zic sa va uitati intai mai bine pe actele pe care le aveti legate de pensia dvs de urmas, discutati si cu mama, poate ea stie mai bine cum e situatia si de ce a venit pe numele ei pana acum.
Pe ce informatii ati dat pana acum, eu personal nu stiu ce alte raspunsuri sa va mai dau, sorry!

Probelema cu somaj simultan cu pensie de urmas nu am mai intalnit-o pana acum, din lege nu am gasit sa apara mentionata aceasta situtie, dar cred ca cel mai bine este sa va interesati la agentia locala de somaj, daca aveti stagiu de cotizare indeplinit, asa cum v-a scris si crimson.

Alte discuții în legătură

Cumul pensie de urmas cu salariu mariusica1 mariusica1 Sunt persoana cu handicap gr.II si am o pensie de 234 lei(din nastere).Am beneficiat de pensie de urmas de pe urma tatalui meu fiind bolnav pensie care era ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o pastrez in momentul in care vreau sa ma angajez? cristina_florea cristina_florea Buna ziua.Sunt studenta, beneficiez de pensie de urmas si as dori sa stiu cum pot sa ma angajez fara carte de munca astfel incat sa nu pierd pensia.Poate firma ... (vezi toată discuția)