avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... voi lua somaj????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

voi lua somaj????

buna ziua,
Vreau sa stiu daca pot lua somaj, pentru ca eu sunt student, nu am tata si iau pensie de urmas , intre timp cat cat sunt la facultate eu am muncit cu contract, totul in regula. pana luna asta pensia a venit pe numele mamei dosarul fiind facut pe numele meu, iar acum vine pe numele meu, si vreau sa stiu daca mai pot lua si somaj
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:16, 25 Mai 2009
in legatura cu somajul indelinesc toate conditiile dar se bat cap in cap cele doua pensia cu somajul, iar salariul care l-am luat e mai mare decat se specifica mai sus , iar chestia cu trebuia sa anunt casa de pensii chiar nu am stiut , desi am 2 ani jumate de cand muncesc nu am primit nici o decizie sau instiintare de la fisc sau eu stiu de unde
Daca ati primit pensie de urmas in timp ce ati obtint venituri din munca, credeti-ma ca nu veti scapa de la returnarea pensiei... la un moment dat se va autosesiza Casa de pensii, nu va faceti sperante desarte.
Ati vazut ce scrie in lege, e destul de clar, ar fi trebuit sa va puneti macar intrebarea atunci cand v-ati angajat, asa cum v-ati pus-o si acum cand vreti sa luati somaj.

Asa ca pentru a nu mai avea bataie de cap si cu suprapunerea pensie de urmas cu somajul, mai bine faceti cerere de suspendarea a pensie si gata.
Subscriu la cele scrise de grace_r.
Si eu am fost intr-o situatia similara cu a dvs, in urma cu cativa ani. Am pus o intrebare in timpul facultatii cand am vrut sa ma angajez si mi s-a raspuns ca, indiferent pe numele cui vine pensia de urmas (eu am lasat numele mamei pana am renuntat la ea) , daca ma angajez, nu trebuie sa depasesc o patrime din salariu mediu brut.

Stim cu toii ca institutiile statului se misca foarte greu insa nu cred nici eu ca "veti scapa" de returnarea pensiei. Posibil si o mica amenda:

Art. 148. - Constituie contraventie urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:
a) nedepunerea la termen a declaratiei prevazute la art. 6 alin. (1);
b) nedepunerea la termen a declaratiei de asigurare prevazute la art. 6 alin. (2);
c) nerespectarea cotelor de contributie de asigurari sociale stabilite conform art. 18 alin. (3) si art. 21;
d) nerespectarea metodologiei de incadrare in conditii deosebite de munca, conform art. 19 alin. (2)-(5);
e) nerespectarea prevederilor art. 23, 24 si 25 privind baza de calcul a contributiei de asigurari sociale;
f) nerespectarea prevederilor art. 31 privind majorarile de intarziere la plata contributiei de asigurari sociale;
g) nerespectarea prevederilor art. 96 privind obligatia anuntarii modificarilor survenite pentru acordarea pensiei;
h) neachitarea de catre angajator a indemnizatiilor de asigurari sociale care se suporta din fonduri proprii, conform prevederilor art. 101 si 102;
i) calculul si plata eronata ale indemnizatiilor si ajutoarelor de asigurari sociale de catre institutia care efectueaza plata conform prevederilor art. 133 si 135;
j) nerespectarea prevederilor art. 189;
k) nevirarea, in conditiile legii, la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale la termenele prevazute la art. 29;
k1) nevirarea, in conditiile legii, la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei de asigurari sociale de stat, timp de 3 luni consecutiv;
l) refuzul de a pune la dispozitie organelor de control ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, ale directiilor teritoriale de munca si solidaritate sociala si personalului imputernicit al CNPAS si al caselor teritoriale de pensii documentele justificative si actele de evidenta necesare in vederea stabilirii obligatiilor de asigurari sociale, precum si in vederea recuperarii creantelor prin executare silita;
m) nerespectarea prevederilor art. 160 alin. (7).

Art. 149. - Contraventiile prevazute la art. 148 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. b), c), f), g), i) si m), cu amenda de la 300 lei (RON) la 600 lei (RON);
b) cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), k) si l), cu amenda de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei;
c) cele prevazute la lit. k1), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.

(Art. 96. - Beneficiarul dreptului de pensie este obligat sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare si de plata a pensiei, in termen de 15 zile de la aparitia acesteia. )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie de urmas cu salariu mariusica1 mariusica1 Sunt persoana cu handicap gr.II si am o pensie de 234 lei(din nastere).Am beneficiat de pensie de urmas de pe urma tatalui meu fiind bolnav pensie care era ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas apocalyptica apocalyptica Iau pensie de urmas.M-am angajat cu carte de munca,insa din cauza lipsei clientilor am fost data afara dupa o luna...si apare o demisie cu acordul ambelor ... (vezi toată discuția)
Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o pastrez in momentul in care vreau sa ma angajez? cristina_florea cristina_florea Buna ziua.Sunt studenta, beneficiez de pensie de urmas si as dori sa stiu cum pot sa ma angajez fara carte de munca astfel incat sa nu pierd pensia.Poate firma ... (vezi toată discuția)