avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare in grad de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare in grad de handicap

Buna ziua

Soacra mea este nevazatoare si este incadrata in gradul 1 de handicap grav permanent(are certificat).Intre timp a facut mai multe accidente vasculare,ultimul in luna mai anul 2014 dupa care a ramas cu sechele grave....m fost la doctor si a fost diagnosticata cu dementa vasculara si are halucinatii,este afazica,este agresiva cateodata..uneori nu ne recunoaste.Doctorul a spus ca trebuie pensionata si ii trebuie insotitor.
Intrebarea mea este..
Poate avea doua certificate de incadrare in grad de handicap pe doua boli diferite?Unul ca nevazatoare si unul pe dementa vasculara?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adriana_c , utilizator 06:09, 7 Octombrie 2014
Comisia expertiza medicala persoane cu handicap,la solicitarea persoaneii sau a apartinatorilor acesteia,detin competenta sa analizeze starea de sanatate,cronicizarea,
agravarea afectiunilor deja in evidenta,inregistrarea altor afectiuni intercurente sau nou aparute,in urma analizei urmand sa elibereze nou document de incadrare in grad de handicap cu toate afectiunile
deci nu se poate sa aiba doua certificate de handicap fiecare cu cate o boala?
adica unul pe dementa si unul de nevazatoare?
multumesc
Conform norme in vigoare ,nu se elibereaza pentru o persoana mai multe decizii/certificat de incadrare in grad de handicap cu afectiuni distincte
multumesc frumos
Dacă nu a împlinit vârsta standard de pensionare, soacra dvs. ar putea beneficia și de pensie de invaliditate. Și dacă medicul expert al asigurărilor sociale va decide încadrarea în gradul I de invaliditate, va beneficia de indemnizație pentru însoțitor. Pensia de invaliditate poate fi cumulată cu indemnizația de handicap.

Legea nr. 263/2010:

Art. 77
(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.
(2) Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita in conditiile legii.
(3) Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare grad de handicap armo armo va rog sa-mi spuneti daca diagnosticul: -dementa mixta vasculara si senila -SD pseudobulbar cu deteriorare cognitiva severa HTA st ii -hipoacuzie severa ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap tomasso tomasso Glorumero nefrita la care se adauga avc ischemic (doua episoade) sant afectiuni care se regasesc in normativul in vigoare al afectiunilor incadrabile grupele ... (vezi toată discuția)
Retragere certificat de incadrare in grad de handicap dsmihalea dsmihalea Buna ziua Socrii mei sunt nevazatori si au certificate de incadrare in gradul 1 de handicap,grav,accentuat,cu valabilitate PERMANENT,scoase din 2006 si au ... (vezi toată discuția)