avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Micsorare abuziva onorariu expert tehnic
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Micsorare abuziva onorariu expert tehnic

Care este procedura legala de corectare a onorariului expertului micsorat abuziv si stabilit ostentativ de mic in raport cu munca depusa. In speta este vorba de o expertiza topografica in care au fost masurate 17 terenuri in locatii diferite, terenuri verificate cu intabularile la OCPI, masuratori in Stereo 70 (sistemmul national de referinta), inventar de coordonate, carnete de teren, schite intocmite lizibil color cu respectarea TUTUROR regulilor stricte ale cadastrului, raport de expertiza intocmit complet si explicit pentru fiecare obiectiv in parte la care nu au existat obiectiuni formulate de catre parti si nici de catre instanta, iar onorariul a fost stabilit ca pentru o singura masuratoare a unui singur teren.
Ce instrumente legale are expertul pentru corectarea acestei "erori".
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:44, 27 Octombrie 2014
Dacă instanța a pronunțat o soluție în cauză, puteți să exercitați calea de atac prevăzută de lege împotriva acesteia. Încheierea/încheierile prin care instanța a stabilit/micșorat onorariul dvs. se atacă odată cu fondul, adică se atacă atunci când se atacă sentința pronunțată în cauză.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Diminuarea unui onorariu solicitat de catre expert este ca si cum ai vrea sa inveti pe cineva ceea ce tu nu stii.
Consider ca intanta de judecata trebuie sa onoreze plata deconturilor solicitate conform normelor de evaluare a muncii prestate de catre expert.
Aceste norme deteliate trebuie sa insoteasca decontul.
Cel care face diminueaza onorariile este cel care le stie pe toate. Oare la ce mai solicita expertiza judiciara?
Gabriela Pintea a scris:

Dacă instanța a pronunțat o soluție în cauză, puteți să exercitați calea de atac prevăzută de lege împotriva acesteia. Încheierea/încheierile prin care instanța a stabilit/micșorat onorariul dvs. se atacă odată cu fondul, adică se atacă atunci când se atacă sentința pronunțată în cauză.


Daca instanta nu instiinteaza biroul de expertiza asupra cuantumului onorariului definitiv, Asa cum prevede legea, iar expertul ia cunostinta de diminuarea drastica a onorariului, cum mai poate actiona pentru stabilirea unui onorariu corect?
ing. Ioan Ciobanu
Până când instanța nu va pronunța o hotărâre în cauză, expertul nu poate să facă nimic. Eventual poate să încerce să solicite suplimentarea onorariului după ce întocmește și depune la dosar raportul de expertiză, dar șansele de admitere a cererii nu sunt prea mari.
Astfel de situatii ar putea fi evitate, daca toate instantele ar aplica prevederile NCpC,
-art.331 al.(2) Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
Prevederea devine obligatorie daca dispare din formulare cuvantul "poate".

Alte discuții în legătură

Am avut doua termene aminate pt. evaluarea unei expertize motivind ... Vali Dumitrescu Vali Dumitrescu Am avut doua termene aminate pt. evaluarea unei expertize motivind nr. mare de expertize si personal puțin! Ce pot face in situația în care nici a treia ... (vezi toată discuția)
Expertul a avut până acum 5 amânări și acum a cerut-o pe a 6-a. ce se întâmplă dacă nu termină expertiza? valentin6768 valentin6768 Expertul a avut pana acum 5 amanari pentru data de 21.02.2019 a cerut un nou termen.(6)daca nu termina expertiza ce se intampla este vorba de un dosar pe ... (vezi toată discuția)
Termen expertiza judiciara topografica andadeleanu andadeleanu Va rog sa-mi spuneti, indicand temeiul legal, care este termenul maxim in care expertul judiciar topograf, numit de instanta de judecata, trebuie sa depuna ... (vezi toată discuția)