avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Unde depun actiunea ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Unde depun actiunea ?

Servus tuturor. Carei instante ma adresez pentru a chema in judecata firma la care am lucrat , la cea unde domiciliez eu ,sau la cea de resedinta al paratei , avand in vedere ca sediul societatii este in alt judet ? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 00:10, 14 Octombrie 2014
Competenţa teritorială

Art. 107 NCPC

Regula generală

(1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.

(2) Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.

La Tribunal trebuie introdusa cererea de chemare in judecata.

Competenţa materială şi teritorială

Art. 269 C muncii

(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.

(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
Daca este o firma la care ati lucrat, aveti ambele posibilitati + inca una, si alegeti dvs. unde va convine - tribunalul de la sediul firmei sau locul unde ati muncit sau domiciliul dvs. Oricare, la alegerea dvs.

Codul muncii Art. 269
(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.

Legea dialogului socialArt. 210
Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
cu toata stima , stiam ca pot depune la tribunalul in raza caruia domiciliez eu in calitate de reclamant , avand in vedere faptul ca este vorba despre un conflict de munca , Deci nu mai este valabila regula ? Multumesc
Vedeti ca v-am raspuns (cred ca scriam in acelasi timp). Este valabila regula cu domicilil dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum actionez ? chitoiu chitoiu Servus tuturor. Iata situatia : ...am actionat in judecata societatea la care am lucrat si fiind in prima ,,faza\\" am primit intampinare pe cale de exceptie. ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala litigiu munca mmaria mmaria Buna seara, In cazul raspunderii patrimoniale(spor necuvenit) competenta teritoriala este a Tribunalului de la sediul reclamantei respectiv Centrala sau ... (vezi toată discuția)
Loc judecata miturusanda miturusanda Comisia de disciplina a ITM Gorj a propus destituirea mea catre ITM Hunedoara unde plecasem inainte de a fi audiat de comisia de disciplina de la Gorj.Cei de ... (vezi toată discuția)