avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Probleme cu un vecin pianist
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Probleme cu un vecin pianist

Buna ziua,
Stiu ca poate parea o problema de om rasfatat asta, dar am un vecin cu pian care s-a mutat in bloc acum cateva luni. La inceput era mai cu bun simt, canta o data pe zi si gata. Apoi a inceput sa cante dimineata si seara, uneori si la pranz. Si asa ar fi suportabil, daca nu ar face-o zilnic. Dar in conditiile in care chiar in fiecare zi canta cate o ora pe sedinta, a inceput sa ma deranjeze. In plus, eu lucrez ture de noapte si ma trezeste dimineata la 7.30-8.

La inceput avea o sonerie integrata in usa, raspundea daca sunam. Am mers de vreo doua ori, desi nu am rezolvat nimic, dar speram ca macar vor fi cosntienti ca deranjeaza. Peste vara a fost liniste totala, probabil au fost in concediu. De vreo 3 saptamani s-au intors si nu a mai ratat nici una dintre "sesiunile" zilnice. Am incercat sa cobor sa-i reamintesc ca are vecini care lucreaza in tura de noapte si nici macar nu a mai raspuns la usa. Soneria e stricata, iar la bataile mele nu a raspuns, ba chiar a inceput sa tranteasca pe clapele pianului, sa ma asigure ca ma aude.

Are grija sa respecte programul de liniste, bineinteles. Incepe la 8, se opreste la 9.30, tura de dupa amiaza variaza, iar apoi mai canta o tura de la 20.30 la 22.00.

Intrebarea este: ce pot sa fac in privinta lui? As vrea sa stiu daca exista vreo metoda sa-l oblig sa-si restranga cantatul macar la o data pe zi (desi in momentul asta am nervii asa de intinsi ca incep sa tremur numai cand aud o nota de pian).

Multumesc pentru orice sugestii.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 15:29, 20 Octombrie 2014
Faptul ca respecta programul de liniste nu este suficient pentru dumneavoastra?
Ati incercat sa va puneti si in situatia dansului? Ce ar trebui sa faca?

Eu consider ca incercati sa ii ingraditi anumite drepturi constitutionale.

ARTICOLUL 33
(1) Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii.
(2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită. Muzica face parte din cultura universala.

ARTICOLUL 32
(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare - unele persoane sunt autodidacte.

ARTICOLUL 30
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. ---- unele persoane se exprima prin muzica lor.
Dar dreptul meu la odihna dupa ce am lucrat in tura de noapte unde este? Eu nu incerc sa ii ingradesc nici un drept, incerc sa obtin liniste. Nu mi se pare normal sa canti toata ziua buna ziua la pian intr-un bloc cu apartamente care impart aceiasi pereti.

Sa ma pun in situatia dansului, da, am incercat. Tocmai de aceea de trei saptamani de cand s-au intors din concediu m-am abtinut si l-am lasat sa cante, gandindu-ma ca se pregateste pentru un examen. Dar in conditiile in care azi-dimineata, cand eram privata de somn, am mers la dumnealui sa il rog sa se abtina pana seara macar iar el nu a avut bunul simt sa raspunda la usa, ba mai mult, a inceput sa tranteasca pe clape, nu vad cum ii ingradesc eu ceva.

Asa-zisul program de liniste nu ajuta cu nimic persoanele care lucreaza in ture dificile. Credeti ca dumnealui a incercat sa se puna in situatia mea? Ma indoiesc.

Multumesc pentru raspuns, imi e de mare ajutor sa fiu aratata cu degetul pentru ca doresc sa ma odihnesc.
NataliaMar a scris:

Multumesc pentru raspuns, imi e de mare ajutor sa fiu aratata cu degetul pentru ca doresc sa ma odihnesc.


Ce inseamna ajutor din punctul dumneavoastra de vedere? Sa gasiti o solutie ca vecinul sa nu mai exerseze in orele in care este permis sau sa gasiti o solutie sa va odihniti?

Solutii de a va odihni exista mai multe:

1. Folositi dopuri de urechi - sotia mea nu se culca fara ele
2. Va antifonati proprietatea
3. Va mutati intr-o zona mai linistita --- poate la curte
4. Apelati la solutii alternative de detasare si linistire --- yoga de exemplu

Consider ca nu puneti corect problema. Intr-o comunitate trebuie respectate anumite reguli si din cate spuneti dvs. vecinul a depus eforturi sa le respecte.

Aveti dvs vreo solutie pentru stabilirea unui program care sa multumeasca pe toata lumea? daca da sunt si eu curios sa o aud.

Mie imi pare ca normalitatea este la vecin si exceptia este la dvs iar daca tot ati multumit in avans pentru orice sugestie primita incercati sa priviti obiectiv mesajul meu in care v-am sugerat sa cautati o solutie pentru dvs in loc sa cautati o solutie pt dansul.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
ContSters256771, utilizator
O solutie ar fi insemnat sa gasesc o metoda de a stabili un program cu vecinul respectiv. Si nu sa ma mut, ca nu eu am venit cu pianul, ci el. El e cel care produce zgomotul, nu eu. Dopurile de urechi nu functioneaza, din pacate, ca le-am incercat.

Locuiesc aici de ani buni, stiu bine ca e inevitabil sa se mai produca zgomote de la vecini (si nu m-am dus niciodata la ei), dar ce face el este pur si simplu in ciuda mea, pentru ca poate. Foarte des nici macar nu exerseaza, pur si simplu merge cu degetele pe taste in sus si in jos. Asa, demonstrativ.

"A depus eforturi sa respecte programul" din cauza ca stie ca exista reclamatii, dar stie ca in programul respectiv nu-l poate atinge nimeni.

Si da, solutia mea era sa-si restranga programul de repetat la o data pe zi. Nu e scoala de muzica aici, pana la urma.

Am incercat sa privesc obiectiv raspunsul dumneavoastra, dar in momentul in care ma intrebati
Faptul ca respecta programul de liniste nu este suficient pentru dumneavoastra?

sau
Ati incercat sa va puneti si in situatia dansului? Ce ar trebui sa faca?

nu mi se pare ca sunteti obiectiv dumneavoastra in primul rand.

Oricum, nu vreau sa ma contrazic pe un forum, asa ca va rog sa ma iertati daca v-ati simtit ofensat de "tonul" sau cuvintele mele. Voiam doar sa aflu daca am vreo sansa sa-l determin sa ma respecte in mod legal. Daca nu, aparent trebuie sa ma mut, pentru ca el are drepturi mai multe decat mine. Asa este si corect.
Nu cred ca problema dvs. este una de rasfat.

Juridic, problema este delicata.
In primul rand, pentru ca problemele legate de zgomot care circula intre proprietati este la limita intre dreptul de a folosi proprietatea dupa bunul plac si obligatia ca, in timpul folosirii, sa nu deranjez pe altii care isi folosesc propria lor locuinta tot dupa bunul lor plac.
In al doilea rand, pentru ca exista o doza importanta de subiectivism in a aprecia ce este deranjant.
In al treilea rand, pentru ca nivelul ridicat de zgomot este dificil de probat si nici nu este constant in cazul dvs. (este mai usor de dovedit o infiltratie de apa si prejudiciile asociate, decat una de zgomot).
In al patrulea rand, cata vreme se respecta orele de liniste si pastrarea linistii publice pe timpul noptii, politia comunitara nu va interveni in sprijinul dvs. In general intervine cu dificultate si la petreceri cu muzica extrem de tare si urlete in toiul noptii, daramite la exercitii de ... pian.

Solutia extrema in cazul dvs. este o actiune in instanta civila pentru ... a obliga oarecum pe vecin sa ... inceteze a va deranja, respectiv a perturba in pasnica dvs. folosinta a casei.
Poate ca se pot imagina variatiuni pe aceasta tema, respectiv obligarea vecinului sa isi antifoneze el camera de ... "cultura" (sunt ironic, in viziunea mea pianistul este exact la nivelul mahalgiilor care pun orice alt fel de muzica tare la statii audio; ma revolta pretentia ca pianistul ar avea mai multe drepturi sa ma deranjeze prin pereti numai pentru ca muzica sa este uneori denumita clasica; zgomotul e zgomot, fie el de pain sau de bormasina, cu mica deosebire ca inteleg de ce uneori este necesar sa folosesti bormasina intr-un aparament de bloc).
Nu cred ca ar fi un proces usor de purtat sau de castigat, eu nu m-as incumeta sa il port fara avocat, dar este singura solutie cand / daca amiabil nu se rezolva nimic.
A fost de notorietate un caz in care o biserica a fost cumva restrictionata sa mai amplifice zgomotul de clopote (cu amplificatoare audio) intre blocuri la ora 7 duminica dimineata.
Din pacate nu seamana prea mult cu problema dvs. dar poate unele principii utile se pot desprinde din acela.
Poate mai gasiti si alte cazuri pe net ...
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

La nivel personal, va inteleg foarte bine si nemultumirea, si dorinta sa traiti cat de cat decent in propria casa. Spre deosebire de antevorbitor, nu consider ca vecinul care exerseaza / da lectii la pian are dreptul sa faca asta intr-un apartament de bloc, dimpotriva.
Incerc numai sa va spun ca solutiile juridice sunt putine.

Cazurile de deranj intre vecini la bloc (pe motiv de pian sau trombon, catel sau sobolani, mirosuri sau zgomot de tocuri de pantofi de dama pe parchet, urlete de copii mici, invazie de gandaci sau colectare de gunoiae etc etc) sunt deosebit de frecvente, si dificile din motivele pe care vi le-am aratat

Si o confidenta personala: am avut astfel de vecini (caine "degraba latratoriu", betii cu muzici populare, exercitii / lectii de clarinet + adolescenti chiulangii care puneau pop/house etc. dimineata cand credeau ca restul locatarilor sunt la lucru, de mi-au sarit creeri cand eram dimineata acasa intr-un medical si am simteam foarte rau). Desi sunt consilier juridic si nu imi este frica de litigii in nici un fel, am ales sa ma mut de la bloc. Ma saturasem sa chem politia, nu aveam garantia ca antifonarea ar functiona cat trebuie, etc. M-am mutat la sat la dracu' in praznic (numai sa scap de civilizati din astia [si ] cu muzici clasice), unde am un vecin muzicant lautar la un instrument. Acesta, desi are ditamai curtea intre mine si el (cateva mii de mp) si doua case, nu si-a pus nici o clipa problema sa exerseze la instrument acasa, in mijlocul satului. O face in diverse sali inchiriate, la scoli etc.

[Editat - Eliminare ''s'' din ''https'' pentru a face link-ul functional fara copiere]
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Locatar deranjat de exercițiile la pian din vecini. există soluții pentru această problemă? brianna39 brianna39 Vecinul din apartamentul vecin ,si-a inscris copilul la scoala de muzica .Exersarile la pian se aud din toate colturile apartamentului meu ,practic nu pot sa ... (vezi toată discuția)
In apartamentul vecin se exerseaza la pian sandra_cj sandra_cj Buna ziua, As dori sa va intreb ce se poate face din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente; vecinii ... (vezi toată discuția)
Pianina gabipian gabipian am un baiat elev la un lic muzical in clasa 3 repeta la pianina acasa intre orele 17-18 ore acceptate de vecinii scarii inafara de cel de sub mine .Am inteles ... (vezi toată discuția)