avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare imobil obtinut prin donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare imobil obtinut prin donatie

Buna Ziua!
Doresc sa cumpar o casa care a fost obtinuta de actualul proprietar prin doatie(Bunica catre nepot)
Bunica are 2 copii si este inca in viata.
Ce pot face pentru a ma proteja de eventuale solicitari din partea acestora dupa moartea bunicii.
Cel mai recent răspuns: ionutserban , utilizator 10:28, 5 Noiembrie 2014
Ma gandeam un contract prin care donatorul ar garanta contra evictiunii astfel in momentul in care mostenitorii ar dori sa isi invoce dreptul succesoral, donatorul de fapt nu ar mai putea avea aceasta proprietate pentru ca donatorul a garantat si in mod automat ar crea datorii care ar fi mostenite si acestea.
Nu stiu daca gandesc bine din punct de vedere legal.
Legat de avocat in mod sigur o sa angajez pe cineva sa ma reprezinte dar vreau sa imi stabilesc o anumita baza de cunostinte ca atunci cand aleg avocatul sa vad daca stie destul de multe sau este si el pe langa subiect.
Revin cu cateva intrebari pentru aceasta tema, deoarece am clarificat cateva din nelamuririle mele astfel.
Contractul de donatie este un contract cu sarcini intretinerea bunicii pana la moarte de exista conform NCC 2 cai de revocare a contractului de donatie:
Pe baza de ingratitudine (retrocedarea imobilui se face prin echivalent deci nu am probleme)
Pe baza de nerespecare sarcini - art 1029 Când donaţia este revocată pentru neîndeplinirea sarcinilor, bunul reintră în patrimoniul donatorului liber de orice drepturi constituite între timp asupra lui, sub rezerva dispoziţiilor Art. 1648
Daca mergem la art 1648 (1) Dacă bunul supus restituirii a fost înstrăinat, acţiunea în restituire poate fi exercitată şi împotriva terţului dobânditor, sub rezerva regulilor de carte funciară sau a efectului dobândirii cu bună-credinţă a bunurilor mobile ori, după caz, a aplicării regulilor privitoare la uzucapiune.
Iar daca cititm in regulile de carte funciara ce inseamna de buna credinta gasim urmatoarele

Art. 901. -
(1) Sub rezerva unor dispozitii legale contrare, oricine a dobandit cu buna-credinta vreun drept real inscris in cartea funciara, in temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului inscris in folosul sau, chiar daca, la cererea adevaratului titular, dreptul autorului sau este radiat din cartea funciara.
(2) Tertul dobanditor este considerat de buna-credinta numai daca, la data inregistrarii cererii de inscriere a dreptului in folosul sau, sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) nu a fost inregistrata nicio actiune prin care se contesta cuprinsul cartii funciare;
b) din cuprinsul cartii funciare nu rezulta nicio cauza care sa justifice rectificarea acesteia in favoarea altei persoane; si
c) nu a cunoscut, pe alta cale, inexactitatea cuprinsului cartii funciare.
(3) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tertului care a dobandit cu bunacredinta un drept de ipoteca in temeiul unui act juridic incheiat cu titularul de carte funciara ori cu succesorul sau in drepturi, dupa caz.
(4) Dispozitiile prezentului articol nu pot fi insa opuse de o parte contractanta celeilalte si nici de succesorii lor universali sau cu titlu universal, dupa caz.


Astfel pot fi considerat de buna credinta daca am stiut ca bunul a fost dobandit prin donatie si aceasta a putut fi revocata?

Legat de reductiunea liberalitatilor NCC este de asemenea foarte clar aceasta se face prin echivalent in cazul in care bunul a fost instrainat de catre donatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea donației și efectele asupra terților dobânditori RobertVS RobertVS Buna ziua, Puteti va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la vanzarea unui imobil care anterior a fost primit prin donatie? Eu intreb din perspectiva ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie Avocat Irina Carmen Cristea Avocat Irina Carmen Cristea cum pot sa anulez un contract de donatie , incheiat si autentificat la notariat? in septembrie anul trecut s-a incheiat un contract de donatie privind un teren ... (vezi toată discuția)
Sa cumpar o casa ce a fost donata? marius1972 marius1972 Buna seara, M-am hotarat sa cumpar o casa langa Timisoara. A aparut insa o problema: casa a fost obtinuta de actualul proprietar prin DONATIE (am auzit ca ... (vezi toată discuția)