avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare

Pt absente nemotivate , in cazul in care angajatul este convocat LA comisie, cim se suspenda pt absente din prima zi de cand a lipsit pana LA data cand este convocat sau pana la data de cand e convocat? Ex absente din 10 pana in 12 convocat LA comisie in 20,suspendat pt absente pana cand, pana in 12 sau pana in 20 si apoi disciplinar? Si in cazul in care s a suspendat disciplinar din 10 pe toata durata cercetarii e grav? Cum ar interpreta itm greseala, se poate da amenda? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 3 Noiembrie 2014
Trebuie sa procedati in conformitate cu Regulamentul intern si cu Codul muncii; in principiu suspendarea pentru absente nemotivate se face pe perioada absentelor nemotivate. Trebuie luata in calcul starea de fapt, nu se poate da o solutie generala la o situatie particulara. De ce a absentat nemotivat? Cum a justificat absenta? A venit la munca mai apoi? Participa la cercetarea disciplinara? Etc ...
Nu s a mai prezentat deloc la munca, nu mai raspunde LA tel, urmeza sa fie convocat la comisie... Inteleg ca se suspenda pt absente in perioada 10-12 si disciplinar din 13?... Si daca s-a suspendat disciplinar din 10, tinand cont ca e abatere , e gresit?
1. Suspendarea c.i.m. pentru absente nemotivate este o suspendare facultativa si nu una obligatorie.

art.51 C.mun.
...
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

2. Daca s-a suspendat c.i.m. pe durata cercetarii disciplinare, atunci nu mai are cum sa fie suspendat si pentru absente nemotivate.

Deci e correct sa fie suspendat de cand a lipsit -disciplinar,tinand cont ca e abatere disciplinara...nu trebuie pe per cat a lipsit suspendare absente si din data de cand e convocat -disciplinar,nu?
Da, se poate decide suspendarea c.i.m.pe durata cercetarii disciplinare din prima zi de absenta nemotivata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara Ramona24 Ramona24 Buna ziua. ART. 249 alin.2din Codul Munciispuneca- Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. In concret daca de ex. pt ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate lemontee lemontee Buna ziua, Salariatii societatii nu s-au mai prezentat la serviciu , in proportie de 90%. In ROI avem posibilitatea suspendarii CIM pt. 10 zile, fara ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)