avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune ?

Am detaliat mai jos.Multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
belcris14, utilizator
Cel mai recent răspuns: belcris14 , utilizator 22:53, 5 Iunie 2009
Astfel cum v-a spus si av_musat, in situatia dvs. nu se pune problema uzucapiunii deoarece aveti titlu pe teren iar pentru casa sunteti in proces cu Primaria (probabil pentru accesiune artificiala imobiliara).
In baza certificatului de mostenitor, a titlului pe teren, eventual a hotararii judecatoresti care va reprezenta titlul pentru constructie, solicitati iesirea din indiviziune asupra terenului si constructiei, solicitand atribuirea in natura catre dvs. a intregului imobil dvs. urmand a fi obligat la plata unei sulte corespunzatoare cotei detinuta de celalalt mostenitor.
Sulta va fi stabilita de catre instanta in urma probelor care vor fi administrate, probabil scazandu-se cheltuielile efectuate numai de dvs. daca aveti dovezi in acest sens.
Faptul ca celalalt mostenitor nu detine acte, nu inseamna ca si-a pierdut si dreptul legal de coproprietar.Copii legalizate sau duplicate de pe acte, poate sa obtina oricand...
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Titlul de proprietate este pe numele bunicului(decedat),nu pe al nostru ,iar cu Primaria , asta ar urma sa se intample,sa ne judecam ptr. proprietatea casei,dar ca toate cheltuielile,eu trebuie sa le suport.Iesirea din indiviziune inseamna sa se stie care este partea fiecaruia?Ce inseamna probe administrate?Sulta ,de obicei (din practica) este influientata de pretul pietei imobiliare, de pretul evaluat de catre Administratia Financiara sau de vreun evaluator?Sa mai inteleg ca e "probabil",nu sigur ca se vor scadea cheltuielile facute de mine cu intretinerea ,reparatia casei ?Dar ca nu este interesat de acel lucru pe care este coproprietar legea nu il decade din drepturi,sau sa il afecteze cumva? Imi cer scuze prt. numarul mare de intrebari dar as vrea sa ma lamuresc in ce situatie ma aflu.Multumesc.
Din cate am inteles .. aveti un titlu de proprietate in el este trecut pamantu ( terenul ) din extravilan . Iar pentru a deschide un proces - uzucapiune - va duceti la primarie , solicitati o adeverinta in care sa fie mentionat de cand figureaza casa in registru rol , certificat fiscal cu valoarea impozabila , adresa de inaintare catre judecatorie si mai consultati un avocat .
Mai intai trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma bunicului.
In certificatul de mostenitor va aparea masa succesorala (inclusiv terenul si casa despre care ne vorbiti), mostenitorii si cotele acestora.Cheltuielile vor fi suportate de catre toti mostenitorii in acest caz.
Puteti insa dezbate succesiunea si in instanta (daca nu va intelegeti cu celalalt mostenitor) si posibil (in functie de probele pe care le aveti) invoca prescriptia dreptului de optiune susccesorala a celuilalt mostenitor aflat in discutie, trebuind insa sa dovediti ca acesta nu a acceptat succesiunea de pe urma bunicului/parintelui in termenul legal de 6 luni de la data decesului autorului sau (bunic/parinte).
In cadrul aceluiasi proces puteti formula si cererile privind iesirea din indiviziune si accesiune imobiliara artificiala asupra constructiei.
V-ar prinde bine sfatul concret al unui avocat.
Succes!
Pe titlul de proprietate este cuprinsa si sup. de teren situata in intravilan ( locul de casa), banuiesc, drept pentru care nu putem vorbi de uzucapiune asa cum am mai spus.
In ceea ce priveste uzucapiunea de scurta durata( 10 ani ) pentru a putea fi invocata in orice situatie este necesar just titlu asa cum colegul v-a aratat deja ( certificatul de mostenitor nu este just titlu).
Faptul ca ati facut reparatii la casa reprezinta un act de intretinere iar pentru contravaloarea imbunatatirilor si ptr.alte cheltuieli, in cadrul unui proces de iesire din indiviziune puteti sa fiti despagubit; asa cum a mai aratat colega puteti solicita atribuirea imobilului... mergeti cu actele la un avocat.
succes

Alte discuții în legătură

Mostenire terenuri - modificare titlu de proprietete? adina_miu adina_miu Buna ziua, am mostenit cota de 1/2 din niste terenuri de la bunica mea. Cealalta cota de 1/2 l-a mostenit matusa mea. Am trecut terenurile pe rol si sunt in ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca fara titlu de proprietate.bună ziua! nu avem titlu de proprietate pe casă și terenul ... RobuSanda RobuSanda Bună ziua! Nu avem titlu de proprietate pe casă și terenul aferent , locuită în prezent de mama, care s-a căsătorit în 1956 cu tata( decedat în ... (vezi toată discuția)
Indiviziune belcris14 belcris14 Am o casa in care sunt coproprietar cu o matusa (50%-50%).Act (titlu)de proprietate avem doar pe pamant, obtinut in baza legii 18/1991, o amenda din 1969 ... (vezi toată discuția)