avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cumparatorul se expune la vreun risc?
Discuție deschisă în Executare silită

Cumparatorul se expune la vreun risc?

Am girat o nepoata care nu si-a mai putut plati datoria(90 mii E. din 2005) si isi vinde casa sa mai plateasca din datorii, mie banca imi opreste 30% din pensie. Banca mi-a spus ca nu-mi mai pot vinde casa decat prin ei, deci banii sa le ramana lor. Insa casa mea(garsoniera cf. 3) nu o aveam cand am girat. Am girat doar cu venitul meu(pensie 1100 ron).
In prezent vreau sa vand garsoniera si mi-a iesit Certificatul Fiscal si Extrasul de Carte Funciara fara sarcini. Daca se face astfel vanzarea, cumparatorul(care nu imi este ruda) se expune la vr-un risc din partea bancii unde eu am girat sau altceva?
Cel mai recent răspuns: narcis-andrei , utilizator 15:13, 21 Noiembrie 2014
narcis-andrei a scris:

Am girat o nepoata care nu si-a mai putut plati datoria(90 mii E. din 2005) si isi vinde casa sa mai plateasca din datorii, mie banca imi opreste 30% din pensie. Banca mi-a spus ca nu-mi mai pot vinde casa decat prin ei, deci banii sa le ramana lor. Insa casa mea(garsoniera cf. 3) nu o aveam cand am girat. Am girat doar cu venitul meu(pensie 1100 ron).

Nu contează ce aveați sau ce nu aveați atunci când ați garantat.

Creditul nepoatei este garantat cu o garanție personală (și nu cu una reală), adică ați garantat D-voastră pentru acel credit cu bunurile D-voastră prezente sau viitoare față de data contractului de credit.

Creditorul vă va putea urmări pentru bunurile existente la data executării creditului (indiferent dacă le-ați avut sau nu la data contractului).

În rest, e mai puțin important dacă vă execută banca sau vreun cesionar al creanței.

Deci, cumpărătorul se expune la un risc dacă știa că D-voastră aveți acea garanție și prețul tranzacției este simulat.
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
Patrick_, utilizator
Daca Certificatul Fiscal si Extrasul de Carte Funciara au iesit fara sarcini, consider ca aceasta garsoniera nu are sarcini si deci poate fi vanduta absolut legal.
Executorul Judecatoresc nu mi-a dat nici o instiintare scrisa ca nu as avea voie sa vand casa, poate ca inca nu au facut demersuri in acest sens, poate intentioneaza doar. Deocamdata nepoata a pus casa in vanzare (care facea obiectul garantiei, creditului) si probabil apoi as urma eu. Deci in judecata se discuta pe baza actelor( si a datelor de pe ele) si a martorilor , nu o vorba spusa candva de o persoana ca intentie (fara martori chiar).
Deasemenea eu i-am anuntat ca sotul nepoatei lucreaza ca taximetrist si unde lucreaza si unde domiciliaza(pt. ca acesta a dat divort- sigur sa se ascunda de raspundere)- observ ca sunt incapabili sa gaseasca unul din proprietarii casei cumparate cu banii lor. Si daca nepoata isi vinde singura casa, inseamna ca nu s-a ajuns nici la ea cu executare silita, cu scoaterea la licitatie a casei pe care ea a cumparat-o cu acest credit.
Consider ca inca nu s-au instituit masuri de coercitie, pt. ca nu am intrat in posesia nici unei astfel de instiintari (deci nu s-a eliberat o astfel de masura)si deasemenea actele publice imi confirma acest lucru (fiscalul si extrasul).
Mai simplu: de ce vreti sa va vindeti garsoniera, care e planul de ansamblu?
INtrebarea de mai sus nu e pusa ca sa va judec, ci ca sa stabilesc riscurile vanzarii, juridic. Situatia de fapt conteaza enorm.
Sa nu mi se ia garsoniera cf. 3 in care locuiesc in prezent. O vand si cu banii iau alt spatiu de locuit mic pe numele unei cunostinte. Sau eventualul un cumparator (de incredere) va lua casa in acte vanzare cumparare(devenind proprietar) si-mi da in schimb si mie ceva de locuit(o camera, camaruta,ceva), justificand ca m-a luat spre ingrijire. In ambele situatii cumparatorul nu stie nimic si nu poate fi dovedit ca ar sti ceva.
O alta chestiune este ca eu in aprilie fac 70 de ani, am si acte ca am pauze de memorie, deci...Cu cine se pot certa?
Din ceea ce spuneți, conform legii rezultă că acționați cu rea credință în defavoarea creditorului, iar dacă faceți această înțelegere cu cumpărătorul acesta se va spune la un risc.

Alte discuții în legătură

Vreau sa cumpar o garsoniera ContSters98379 ContSters98379 Buna. Vreau sa cumpar garsoniera, dar nu platesc pretul integral. Platesc jumatate acum si jumatate la sfarsitul anului. Vreau sa stiu daca garsoniera o ... (vezi toată discuția)
Banca mai poate executa silit? mihrac mihrac Buna seara.Prietenul meu a imprumutat e la banca suma de 8000 E prin 2008 a platit decat cateva rate pana in 2009.Nu stiu daca a girat cu casa,el zice ca nu ... (vezi toată discuția)
O problema complicata dilema poprire si executare lilyanne lilyanne Cunosc o familie disperata, sunt bunicii+parintii+1 copil mic de 2 anisori. Acum incearca sa isi ridice repede o cabana sa aiba unde locui. Problema lor este ... (vezi toată discuția)