avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Buna ziua,
Am o problema si nu stiu care ar fi primul pas care ar trebui sa il fac. Am imprumutat o persoana cu o suma de bani pentru a-mi achizitiona un autoturism din Germania, si am facut la notar o procura prin care imputerniceam acea persoana sa cumpere autoturismul din Germania pe numele meu si sa il introduca in tara dar nu se specifica nimic de banii pe care i-am imprumutat, pentru asta am facut un contract semnat intre parti si cu doi martori. A trecut ceva timp si persoana aceasta ma evita (nu imi raspunde la telefon si nu pot da de el). As dori sa stiu care ar fi primul pas pe care trebie sa il fac, sa fac plangere la Politie sau nu e de competenta ei si trebuie sa ma duc direct la Tribunal si sa angajez avocat? Este caz penal cumva de inselaciune?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: GEO25 , utilizator 17:13, 9 Noiembrie 2006
esti cam ambiguu in exprimare.pana la urma cine a imprumutat pe cine?daca tu esti imprumutatorul,atunci poti fi la adapost de eventuala incercare a debitorului de a nu-si executa obligatia,prin faptul ca ai incheiat un act,care ar trebui sa se afle in posesia ta.ar trebui sa respecte si conditiile prevazute de art.1180 c.civ.
Da, eu sunt imprumutatorul. Problema este ca am citit art. 1180 si nu respecta toate cerintele de acolo, cum ar fi: nu am scris la finele actului "bun si aprobat" si suma imprumutata nu am scris-o si in litere. Care sunt sansele de a-mi recupera banii in conditiile astea?
pai nu tu trebuia sa faci aceste insemnari,ci imprumutatul.si este de ajuns ca acest contract sa fie scris in intregime de mana debitorului si semnat,fara acele mentiuni.
daca nu s-a respectat aceasta formula, se va lua in considerare suma cea mai mica,contractul fiind interpretat in fav debitorului
Daca vei merge direct in instanta , nu cred ca ai vre-o sansa de a-ti recupera banii. O posibila solutie ar fi plangerea depusa la parchet pentru inselaciune, dar mare atentie - trebuie dovedita intentia de a insela si fapta in sine.
Plangere penala pt abuz de incredere si, in masura in care ai inscrisul,actiune in rezolutiune la instanta.Nu e vorba de "bun si aprobat" aici pt ca nu e contract de imprumut in masura in care i-ai dat banii ca sa-ti cumpere o masina.E un contract sinalagmatic nu unilateral.Daca n-ai inscrisul se pot folosi cei doi martori daca dovedesti ca a existat o imposibilitate morala sau materiala de a preconstitui un inscris.Ar trebui sa-l notifici mai intai ca sa fi pregatit in fata instantei.Termenul de prescriptie este de3 ani.

Alte discuții în legătură

pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul material ? radoi radoi Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze materiale de constructii, iar ... (vezi toată discuția)
Actiunea pentru restituirea imprumutului minu minu Buna ziua. O problema. Un prieten de-al meu a imprumutat pe cineva cu 8000 dolari. Actul este inscris sub semnatura privata cu un singur martor si suna cam ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana wap54 wap54 La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? \\ce articol, ... (vezi toată discuția)