avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Baza de calcul pentru CASS - venituri din chirii?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Baza de calcul pentru CASS - venituri din chirii?

Legea spune ca, pentru veniturile din chirii, se achita 5.5% CASS, dar baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

www.avocatnet.ro/content/art...

Urmeaza sa inchei un contract de inchiriere pentru un imobil, cu plata de catre chirias la inceputul contractului a unei sume destul de consistente, cu titlu de chirie pentru o perioada mai indelungata. Valoarea lunara a chiriei nu depaseste 5xsalariul mediu brut, insa suma de incasat o va depasi.
1. Cum se va aplica plafonul maxim? prin raportare la luna in care realizez efectiv venitul, sau prin raportare la cuantumul lunar al chiriei?

2. De asemenea, in acelasi scenariu, daca in contract, in loc sa prevedem ca valoarea chiriei e a/luna, prevedem ca valoarea chiriei e de b pentru o perioada de maxim x ani, platiti la inceputul contractului (unde b=a*12*x), plafonul maxim se va aplica raportat la b sau la a?
Cel mai recent răspuns: bellefille , utilizator 16:39, 11 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Cod fiscal:

ART. 296^22 Baza de calcul


(2^1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.


Este baza lunara la care se prevede minim si maxim. D-voastra in contract veti prevedea care este chiria lunara, chiar daca incasati toti banii odata pe un an.
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
doamna Slavinia, pe mine ma intereseaza daca plafonul maxim lunar se raporteaza la chiria lunara stipulata in contract, sau la momentul incasarii chiriei
Sa zicem ca chiria e de 1000 RON/luna, si o incasez in avans pentru 5 ani. Deci incasez dintr-un foc 60.000 RON. Cat voi plati la fisc ca si contributie CASS pentru cei 5 ani? 41X12X5 RON, sau (depasind plafonul maxim) 482 RON? Si daca platesc pe prima varianta, incasand suma anticipat, va trebui sa efectuez plata in trimestrul aferent incasarii, sau plata se va esalona trimestrial de-a lungul celor 5 ani?

LE: din raspunsul domnului Butariu inteleg ca e prima varianta de calcul. Raman cu semn de intrebare:
1- cand datorez bani in cauzl incasarii anticipate (la inceput, cand incasez, sau plata o voi face esalonat de-a luncgul celor 5 ani)
2- daca in contract in loc sa specific "chiria lunara e de a RON/luna", specific "chiria e de b ROn, pentru o perioada de inchiriere de maxim 5 ani", se mai face calculul lunar?
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
pop_m, utilizator
Pentru anul in curs veti plati impozitul pe venit din cedarea folosintei bunurilor +Cass,calculat pentru fiecare luna ,cate au mai ramas din acest an ,sub forma de plati anticipate,pe trimestru.Anul urmator veti primi decizie de impunere pentru plati anticipate trimestriale si tot asa pentru fiecare an,pana la incheierea contractului.Mai aveti si variant de a cere lamuriri direct la ANAF.Decizia de impunere si Cass se elibereaza annual,conform declaratiei dumneavoastra de venituri estimate,depusa odata cu declararea Contractului de inchiriere la FISC,in maxim 15 zile de la data semnarii.
Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
bellefille, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe chirii din anul 2014, calcul baza de impozitare LuandaCazan LuandaCazan Buna ziua, am o intrebare intrucat nu am reusit sa inteleg mai nimic din cum este explicata baza pentru impozitare in articolul de lege prezentat pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Plata cas in baza contract inchiriere locuinta jorj10 jorj10 Buna seara! Va rog sa ma lamuriti daca se poate cu un aspect: Sunt co-proprietar impreuna cu tatal meu al unui apartament pe care dorim sa il ... (vezi toată discuția)
Plata cass miha2766 miha2766 Buna ziua, As dorii o lamurire vis-a-vis de plata CASS. Citind un articol aparut pe site-ul dvs, de unde citez \\"...o persoană care va obţine doar ... (vezi toată discuția)