avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aplicarea unui contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aplicarea unui contract colectiv de munca

La nivel de unitate s-a incheiat un contract colectiv de munca la care sunt parti: unitatea angajatoare, sindicatul SANITAS si - conform contractului Sanitas Romania cu Ministerul Sanatatii - salariatii nesindicalisti prin reprezentant.
Cine beneficiaza de prevederile contractului? (ex. codul muncii prevede max.25 zile de concediu, contractul colectiv de munca prevede la vechime maxima 30 zile plus cate 1 zi ptr fiecrae 5 ani in aceeasi unitate)
Pun aceasta intrebare deoarece exista divergente in sensul - dau un exemplu (cifrele sunt doar pentru exemplificare):
- unitatea are 200 de angajati, din care 100 sunt personal contractual si 100 sunt functionari publici; Din cei 100 personal contractual 50 sunt membri Sanitas. Din cei 100 functionari publici 30 au semnat pe lista angajatilor nesindicalisti parte a contractului colectiv de munca. Din cei 50 personal contractual 10 au semnat pe lista angajatilor nesindicalisti parte a contractului colectiv de munca. Deci: 50 sunt membrii Sanitas, 40 au semnat pe lista angajatilor nesindicalisti parte a contractului colectiv de munca. Deci din totalul de 200 de angajati ai unitatii 110 nu sunt nici sindicalisti nici nu sunt pe lista angajatilor nesindicalisti parte a contractului colectiv de munca.
Intrebarea mea este: CEI 110 RAMASI INAFARA BENEFICIAZA DE PREVEDERILE CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA?
Membrii sanitas platesc 1% din venit brut pe luna cotizatie, semnatarii listei angajatilor nesindicalisti parte a contractului colectiv de munca platesc 0,6% din salar pe luna.
Daca pot beneficia sau nu de prevederile CCM va rog sa ma ghidati si spre prevederi legale deoarece unele unitati aplica CCM intr-un fel, altele in alt fel si dorim sa o reglementam prin precizare CLARA in CCM ce se va semna pentru 2015-2016.

Cu respect
Dorian Hodisan
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:44, 13 Noiembrie 2014

ART. 133 din Lg 62/2011
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi angajaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi angajaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
c) pentru toţi angajaţii încadraţi în unităţile din sectorul de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă şi care fac parte din organizaţiile patronale semnatare ale contractului.
(2) La fiecare dintre nivelurile prevăzute la alin. (1) se încheie şi se înregistrează un singur contract colectiv de muncă.
(3) În contractele colective de muncă la orice nivel clauzele aplicabile angajaţilor încadraţi cu contract individual de muncă în sectorul bugetar vor respecta în mod obligatoriu prevederile art. 138.
ART. 138
(1) Prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 129 alin. (3) contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite, în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea.
(3) Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege în limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor şi nu pot fi modificate prin contracte colective de muncă. În cazul în care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale între limite minime şi maxime, drepturile salariale concrete se determină prin negocieri colective, dar numai între limitele legale.
(4) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1)-(3) sunt lovite de nulitate.
(5) Răspunderea pentru încheierea contractelor colective de muncă cu nerespectarea prevederilor alin. (1)-(3) revine angajatorului.
ART. 139
Negocierea acordurilor colective pentru funcţionarii publici se face în conformitate cu dispoziţiile legale în materie.

Prevederile CCM la nivel de unitate se aplica tuturor angajatilor unitatii in mod egal. Toate drepturile acordate de catre societate angajatilor nu sunt diferentiate intre sindicalisti si cei neafiliati.
Membrii sindicatului pot benefica de prestatii suplimentare doar din partea propriului sindicat, care colecteaza cotizatia.
Sindicatul nu are dreptul de a percepe cotizatie altor persoane, nemembre ale sindicatului. Fapta este de natura penala, deci sfatul meu este sa restituiti banii angajatilor respectivi.
dorianhodisan a scris:

....
Intrebarea mea este: CEI 110 RAMASI INAFARA BENEFICIAZA DE PREVEDERILE CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA?
Membrii sanitas platesc 1% din venit brut pe luna cotizatie, semnatarii listei angajatilor nesindicalisti parte a contractului colectiv de munca platesc 0,6% din salar pe luna.
Daca pot beneficia sau nu de prevederile CCM va rog sa ma ghidati si spre prevederi legale deoarece unele unitati aplica CCM intr-un fel, altele in alt fel si dorim sa o reglementam prin precizare CLARA in CCM ce se va semna pentru 2015-2016.
....


Prevederea respectiva este identica cu cea mentionata in fostul CCMN 2007-2010, care la data respectiva nu constituia fapta de natura penala asa cum s-a mentionat anterior.

Legea nr.62/2011 mentioneaza expres ca, prevederile ccm la nivel de unitate se aplica tuturor salariatilor din acea unitate , indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat.

Prevederea respectiva cred ca suna asa : În contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate de către sindicate în numele salariaţilor, părţile contractante vor conveni, printr-o clauză expresă, ca salariaţii asupra cărora se întind efectele contractului colectiv de muncă negociat, alţii decât membrii de sindicat, să plătească o contribuţie pentru desfăşurarea negocierilor colective, care să nu fie mai mică de 0,6% din salariu, dar care să nu depăşească valoarea contribuţiei sindicale. Această contribuţie urmează a forma un fond separat utilizat pentru pregătirea şi desfăşurarea negocierilor colective, dialogului social, precum şi în alte scopuri stabilite prin acordul părţilor. Modul de administrare a fondului colectat se va stabili prin negociere între angajator şi organizaţiile sindicale afiliate organizaţiilor semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă.

Asadar , suma respectiva este pentru desfasurarea negocierilor colective.
Si in acea perioada clauzele CCM la nivel de unitate aveau efecte asupra tuturor salariatilor din respectiva unitate.
Nu cred ca mai este oportun sa discutam in ce masura respectiva clauza din CCMN era legala ori nu. Parerea mea e ca nu era legala nici atunci. In art 11 alin 3 din Lg 130/1996 se mentiona "prin contractul colectiv de munca partile pot conveni constituirea unui fond din contributia patronatului, destinat activitatilor in domeniul negocierilor colective."
Atata timp cat legea prevede posibilitatea constituirii unui asemenea fons, inserarea lui in ccm este perfect valabila.
CCM constituie legea partilor, dupa cum stiti.

Parerea mea este ca cuantumul este cam mare pentru ce se retine... referitor la topic , userul trebuia sa prezinte exact prevederea din CCM si nu fragmente din aceasta.
Asa cum a postat sunt intrutotul de acord cu dvs ,ca este nelegala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare indexare salariu roflorin roflorin In urma negocierii contractului colectiv de munca in cadrul societatii (SRL) s-a ajuns printre altele la indexarea salariului cu x procente. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Discriminare !!!! julien_slbz julien_slbz citez din CCMN 2007-2010...art. 103 In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile ... (vezi toată discuția)
Sindicat nelapop nelapop Este corect sa ne retina 0,66% din salariul de incadrare ,contributie care sa formeze un fond pt sindicatul Sanitas? EU FACAND PARTE DIN ALT SINDICAT !Cotizez ... (vezi toată discuția)