avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pierdere proces de suspendare permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pierdere proces de suspendare permis auto

Buna ziua,

As dori ce sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie pentru a nu imi fii prelungita suspendarea cu inca 30 zile.
Mi-a fost suspendat permisul auto pentru o depasire pe linie continua si am contestat in instanta aceasta supendare din motive personale (avem foarte mare nevoie de permis in acea perioada). In urma procesului, s-a respins cererea de anulare a suspendarii. Nu vreau sa mai depun recurs pentru ca stiu ca am gresit si ca nu am sanse de castig. Decizia a fost data pe 12 Noiembrie. Ce ar trebui sa fac ca sa nu imi fie prelungita suspendarea cu inca 30 zile. Am citit pe undeva ca trebuie sa legalizez decizia si cu aia sa ma duc sa predau permisul la politie. Sau pot sa ma duc direct la politia rutiera si sa predau permisul? Pot sa duc permisul in orice oras sau trebuie sa il duc la rutiera care mi l-a emis/ care tine si de domiciliul din buletin.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mediterana , utilizator 17:54, 22 Iulie 2021
In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea, trebuie sa predati permisul politiei rutiere care il are in evidenta. Nu cred ca hotararea va fi redactata in acest termen, asa ca nu puteti obtine o copie legalizata. Din cate stiu, atunci cand se preda permisul, politia cere un certificat de grefa privind solutia pronuntata in dosar. Certificatul de grefa il puteti lua de la arhiva instantei.

OUG 195/2002:

Art. 118
….
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
adriana_c, utilizator
Buna,

Am fost la Udristei(rutiera bucuresti) si am intrebat la informatii despre ceea ce ma interesa.
Raspunsul a fost in felul urmator:
"Astept decizia de la judecatorie sa ajunga acasa. Din acel moment am 30 zile sa depun recurs. Daca nu depun recurs, dupa cele 30 zile, mai am 15 zile in care sa depun permisul de conducere la politie."

Avand in vedere ca in legislatie parca scrie ca am 15 zile din momentul in care decizia este definitiva, asta ar insemna ca 15 zile dupa ce expira perioada in care pot face recurs, pentru ca abia atunci decizia este definitiva.
Gandesc cumva gresit?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Este adevarat ca sentinta devine definitiva la data expirarii termenului de excercitare a apelului (30 de zile), dar asta nu are legatura cu ceea ce prevede alin. (4) de la art. 118 din OUG nr. 195/2002 (inca in vigoare): ,,În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere”.

Daca asteptati sa vi se comunice acasa sentinta judecatoriei si nu va incadrati in termenul de 15 zile de la pronuntarea hotararii, vi se va majora cu 30 de zile durata de suspendare a dreptului de a conduce.

Mergeti la judecatoria unde s-a judecat plangerea, solicitati un certificat de grefa privind solutia pronuntata, apoi va prezentati la politie cu certificatul de grefa si predati permisul. Eventual, si cu un print dupa acest topic.
Data pronuntarii hotararii judecatoresti este data in care s-a judecat procesul? sau se da la 1-2 zile dupa. Pentru ca pe net imi apare: Data ultimei modificari: 14.11.2014. Dar procesul s-a judecat pe 11.11.2014.

Mersi,
De exemplu, pe portal apare asa:

Ora estimata: 8:30
Complet: Complet Civil
Tip solutie: Respinge plângerea
Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată plângerea contravenţională privind procesul-verbal seria (...) formulată de petentul (...) în contradictoriu cu intimata DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria sectorului (...) Bucureşti. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 18.11.2014.
Document: Hotarâre (...) 18.11.2014

Data pronuntarii in dosarul de mai sus, este data de 18.11.2014.

In cazul dvs., data pronuntarii este data de 11.11.2014.

Alte discuții în legătură

Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Termen de predare a permisului de conducere david mihaela david mihaela Buna seara! Pe data de 09.06.2015 am pierdut procesul in care am contestat procesul verbal. Am fost la politie si mi s-a spus ca-mi trebuie decizia si sa dau ... (vezi toată discuția)