avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pierdere proces de suspendare permis auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pierdere proces de suspendare permis auto

Buna ziua,

As dori ce sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie pentru a nu imi fii prelungita suspendarea cu inca 30 zile.
Mi-a fost suspendat permisul auto pentru o depasire pe linie continua si am contestat in instanta aceasta supendare din motive personale (avem foarte mare nevoie de permis in acea perioada). In urma procesului, s-a respins cererea de anulare a suspendarii. Nu vreau sa mai depun recurs pentru ca stiu ca am gresit si ca nu am sanse de castig. Decizia a fost data pe 12 Noiembrie. Ce ar trebui sa fac ca sa nu imi fie prelungita suspendarea cu inca 30 zile. Am citit pe undeva ca trebuie sa legalizez decizia si cu aia sa ma duc sa predau permisul la politie. Sau pot sa ma duc direct la politia rutiera si sa predau permisul? Pot sa duc permisul in orice oras sau trebuie sa il duc la rutiera care mi l-a emis/ care tine si de domiciliul din buletin.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mediterana , utilizator 17:54, 22 Iulie 2021
hotumattua a scris:

(...) dar nu trebuie sa ataseze hotararea instantei, politia fiind parte in proces.

Sa stiti ca nici eu nu am inteles unde este prevazut sa se anexeze hotararea legalizata. Conform art. 10 din Codul de procedura civila, partile - nu doar reclamantul- au obligatia sa urmareasca finalizarea procesului.

O explicatie ar fi ca executarea silita se poate face in baza unui titlu executoriu. Dar nu poate fi vorba despre executare silita atunci cand conducatorul auto se duce de bunavoie sa predea permisul si se presupune ca politia a urmarit finalizarea procesului, iar sanctiunea complementara a fost suspendata doar pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.

Practic, pentru ca trebuie sa respecte termenul in care trebuie predat permisul, conducatorul depune hotararea instantei legalizata pentru ca asa i se cere.

De exemplu, in cazul de fata, politia a spus ca permisul poate fi depus dupa comunicarea sentintei. Insa predarea permisului dupa comunicarea sentintei nu are acoperire legala. Astfel, initiatorul topicului poate depune permisul dupa comunicarea sentintei pentru ca asa i-a spus politia sa il depuna.

Dar poate exista o alta explicatie pe care eu nu o stiu.


Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
adriana_c, utilizator
daca-mi schimb permisul pana la decizie se mai suspenda?


MARTA SIMONA PETRE a scris:Data comunicarii inseamna data la care hotararea redactata se comunica la domiciliul petentului, prin urmare ne raportami la data stampilei aplicata pe comunicare.
Cum hotararea va ramane definitiva la data expirarii termenului de 30 de zile calculat potrivit disp.art.181 din n.c.proc.civ., opinia mea este ca termenul de 15 zile prevazut de disp.art.118 al.4 din Oug.195/2002 se caculeaza de la data ramanerii definitiva a hotararii si nu de la data pronuntarii instantei de fond.
Cum dvs. nu doriti sa mai declarati apel, sunteti obligat sa predati permisul in cele 15 zile de la data ramanerii definitive a hotararii, iar permisul il veti preda impreuna cu hotararea instantei .
Revenind la situatia dvs.,calculati termenul de 30 de zile de la comunicarea hotararii, apoi formulati o cerere adresata presedintelui instantei prin care solicitati legalizarea hotararii, anexati hotararea si o taxa de timbru de 5.00 lei, iar ulterior predati permisul impreuna cu hotararea legalizata , bineinteles fara a depasi insa cele 15 zile.


Va rog mult,vreau sa stiu dacă această legalizare se face pe loc,să mă pot încadra in cele 15 zile? Acum,in 2021 a rămas actuală aceeași perioadă?
Această comunicare,oare va ajunge la mine in timp util?
Taxa de timbru unde poate fi platită? Se poate și online?
Cererea este una tipizată sau nu?

Va mulțumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Termen de predare a permisului de conducere david mihaela david mihaela Buna seara! Pe data de 09.06.2015 am pierdut procesul in care am contestat procesul verbal. Am fost la politie si mi s-a spus ca-mi trebuie decizia si sa dau ... (vezi toată discuția)