avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz de drept
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz de drept

Bună seara,
Din punct de vedere a dreptului material, nerecunoașterea riscului locului de muncă prin refuzul angajatorului de a menționa în fișa de identificare și evaluare a factorilor de risc (Cf. L 319/2006 și a H.G. 1425/2006) a riscului real al locului de muncă este un abuz de drept?.
Menționez că manipulez, gestionez, lucrez cu muniții și materiale explozive, iar angajatorul refuză să menționeze în fișa amintită anterior riscul la care sunt expus, respectiv . risc de explozie.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: FARKAS TRAIAN IOSIF , utilizator 19:14, 20 Noiembrie 2014
Codul civil prevede :
- art.15 Abuzul de drept : Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe.

- art.1353 Exercitiul drepturilor : Cel care cauzează un prejudiciu prin chiar exerciţiul drepturilor sale nu este obligat să îl repare, cu excepţia cazului în care dreptul este exercitat abuziv.

Codul civil nu reglementeaza modul in care poate fi sanctionat abuzul de drept, insa cel ce se face vinovat de abuz de drept va putea fi obligat de instanta, in temeiul principiilor generale ale raspunderii civile, la repararea prejudiciului in forma pe care judecatorul o va aprecia potrivita in raport cu circumstantele concrete ale cauzei deduse judecatii (inlaturarea efectelor dreptului exercitat abuziv, acordarea de daune-interese etc.).

In opinia mea, refuzul angajatorului de a menționa în fișa de identificare și evaluare a factorilor de risc, a riscului real al locului de muncă constituie abuz de drept.
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de identificare a factorilor de risc profesional. Monica Popescu Monica Popescu Va rog sa-mi spuneti daca lucratorul desemnat nu are cursul de evaluator riscuri are dreptul sa semneze la aceasta fisa alaturi de angajator? (vezi toată discuția)
Fisa/fisele de identificare a factorilor de risc profesional mano0911 mano0911 Buna ziua, Cui revine responsabilitatea completarii fiselor de identificare a factorilor de risc profesional? Eu ca manager de echipa am vreo ... (vezi toată discuția)
FiŞa de identificare a factorilor de risc profesional dumas34 dumas34 Cine întocmește fișa de identificare a factorilor de risc profesional conform HG nr. 355/ 2007 privind supravegherea stării de sănătate a ... (vezi toată discuția)