avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot primi somaj din italia?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot primi somaj din italia?

Buna ziua!
In septembrie 2007 am plecat ln italia si tot ln aceeiasi luna mi-am facut si codicele fiscale,ln octombrie 2007 m-am angajat prin intermediul unei agentii de munca italiana la o fabrica.
Din 9 octombrie 2007 pana-n 31 decembrie 2008 am muncit 100%legal cu taxele platite pana ln dec 2008.
In toata aceasta perioad ei mi-au oprit ln jur de 7850€.
In feb 2009 am lntocmit dosarul pt a putea beneficia de somaj,din pacate cererea mi-a fost respinsa pe motivul ca nu am 2 ani de asigurare platita la i.n.p.s.
Eu ln oct 2009 voi face 2 ani de cand m-am angajat!
Pot sa primesc indemnizatia de somaj dupa luna octombrie fara a mai face o angajare de cel putin o luna de zile?
Rog sa mi se de-a un raspuns cat se poate de clar!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 21 Iulie 2009
O consiliere corecta este cea pe care v-o pot face cei de la i.n.p.s. din italia, intrucat legislatia este diferita de cea romana.
Puteti solicita si de la Consulatul Roman informatii in acest sens.
Lucrul cu forme legale in oricare stat membru UE constituie vechime in munca si genereaza dreptul de a beneficia de somaj.
In ITalia, indemnizaţia de şomaj se acordă:
- lucrătorilor, asiguraţi, care au fost concediaţi;
- lucrătorilor care au fost suspendaţi din cadrul firmelor care se confruntă cu evenimente temporare care nu sunt cauzate de lucrători sau de către angajator (lipsa de muncă, lipsa de comenzi, criza pieţei, etc.)

Nu se acordă:
- lucrătorilor care demisioneaza, cu excepţia demisiilor pentru justă cauză (lipsa plăţii retribuţiei, hărţuiri sexuale, etc.)

Pentru obţinerea indemnizaţiei pentru şomaj este nevoie ca persoana respectivă să fie asigurată la INPS de cel puţin 2 ani şi să aibă cel puţin 52 de contribuţii săptămânale vărsate în ultimii 2 ani, înaintea întreruperii raportului de muncă.
Pentru cât timp se acordă indemnizaţia de şomaj
Începând cu 01 ianuarie 2008 durata perioadei pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj creşte de la 7 la 8 luni, ajungând până la 12 luni pentru cei care sunt mai în vârstă de 50 de ani. Lucrătorilor suspendaţi se acordă în limita maximă de 65 de zile.

După ce persoanele s-au înscris pe listele de şomeri din cadrul Centrelor de ocupare, se poate prezenta cererea de indemnizaţie de şomaj la birourile INPS competente teritorial în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii beneficiere de somaj in italia lidia27 lidia27 Buna ziua, lucrez ca badanta in Italia si as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj in cazul in care familia batranei pe care o ingrijesc momentan ... (vezi toată discuția)
Somaj LupsaDaniel LupsaDaniel buna ziua asi dorii sa aflu mai multe detalii despre cum as putea beneficea de somaj in italia,eu lucrez de trei ani cu contract indeterminat si asi vrea sa ... (vezi toată discuția)
Somaj in italia alecu erica alecu erica am lucrat cu contract de munca in italia pe perioada determinata cite 3 luni pe an , in ;2007, 2008, 2009. pot beneficia de indemnizatie de somaj , din ... (vezi toată discuția)