avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii si impozit la contractul de management
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii si impozit la contractul de management

Buna ziua,

Am o intrebare in legatura cu contributiile la fondul de sanatate , pensii si somaj retinute din remuneratia acordata pe baza contractului de management, conf OUG 189/2008.
Care este temeiul legal cu privire la aceste retineri?
Sau se retine numai impozitul de 16%? Care este temeiul legal?
Pentru un manager al unei institutii publice aflate sub autoritatea Consiliului Judetean, remuneratia se limiteaza la indemnizatia prevazuta de lege pentru functia de secretar de stat, conf art IV alin 1 din OUG 222/30.12.2008?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 10:15, 1 Iunie 2009
www.avocatnet.ro/content/for...
Cand este un vorba de contract de management care nu presupune exercitarea unor atributii de conducere si administrare prevazute de Legea nr. 31/1990 (contract comercial propriu-zis) societatea care incheie un astfel de contract cu o persoana fizica are doar obligatia retinerii la sursa a impozitului anticipat de 10% din suma bruta, conform art. 52 din Codul fiscal, activitatea persoanei fizice fiind tratata ca o activitate independenta. Celelalte obligatii fiscale (inregistrarea la organele fiscale, contributiile sociale, etc.) sunt numai in sarcina persoanei fizice respective, societatea neavand alte obligatii.
"Pentru un manager al unei institutii publice aflate sub autoritatea Consiliului Judetean, remuneratia se limiteaza la indemnizatia prevazuta de lege pentru functia de secretar de stat, conf art IV alin 1 din OUG 222/30.12.2008?"
Asa stiam si eu , dar mai asteptam opinii.
Aplicati prevederile OUG nr.189/2008 - acestea constituind temeiul legal:
Art. 28. -
(1) Pentru activitatea depusa, managerul are dreptul la o remuneratie, platita de catre autoritate conform contractului de management, din sume prevazute in bugetul acesteia, in conformitate cu prevederile legale privind salarizarea personalului bugetar.
(2) Remuneratia managerului se stabileste la nivelul salariului de baza maxim care se plateste in institutie si poate fi majorata cu pana la 55%.
(3) Remuneratia lunara a managerului se poate diminua sau majora in functie de rezultatul fiecarei evaluari, raportat la obiectivele si criteriile de performanta stabilite prin contractul de management.
Art. 29. -
(1) Remuneratia managerului este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor salariale si se impoziteaza potrivit legislatiei in materie.
(2) Remuneratia managerului, obtinuta in temeiul contractului de management, este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand pentru manager si autoritate din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, din legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si din legislatia privind asigurarile de sanatate.
Mai este aplicabil si art.30 pentru drepturi privind locuinta si decontul cheltuielilor de transport in cazul managerilor care nu au domiciliul in localitatea in care se afla sediul insitutiei conduse:
Art. 30. - Managerul care nu are domiciliul in localitatea in care institutia isi are sediul poate beneficia de locuinta de serviciu sau, dupa caz, poate primi din bugetul autoritatii o suma lunara forfetara neimpozabila, in cuantum de pana la 50% din castigul salarial mediu net pe economie, pentru a-si asigura cazarea si poate beneficia lunar de decontarea cheltuielilor de transport pentru doua deplasari dus-intors in localitatea de domiciliu, in conditiile legii, conform clauzelor contractului de management.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de management pentru institutie de cultura in subordinea consiliului local dorin79 dorin79 Cum se stabileste remuneratia unui manager al Casei de cultura din subordinea Consiliului local, pe baza unui contract de management pe perioada determinata, ... (vezi toată discuția)
Majorare salarială manageri instituţii publice de cultură KopaczKatalin KopaczKatalin Sunt managerul unei instituţii de cultură subordonate Consiliului Judeţean. Consiliul Judeţean a luat hotărârea de a nu acorda majorările salariale de ... (vezi toată discuția)
Managerul unei institutii de cultura e functionar public? ContSters208719 ContSters208719 Managerul unei institutii de cultura cum ar fi un muzeu judetean este functionar public sau nu?poate comite abuzuri in functie sau in serviciu? (vezi toată discuția)