avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita tarif rovinieta 28 euro
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita tarif rovinieta 28 euro

Buna ziua,

Asa cum au mai patit-o si altii, mi se intampla si mie - acum 4 zile am primit o somatie de la un executor judecatoresc pentru plata sumei de 28 euro lplus 220 lei onorariu executor, pentru o amenda de rovinieta de acum 3 ani. partea frumoasa este ca la data respectiva am contestat amenda, am pierdut la judecatorie, am facut recurs la tribunal si acolo am obtinut admiterea in parte a contestatiei prin transformarea amenzii in avertisment.

Despre tarif habar nu am mai avut, in mintea mea a fost ca daca amenda a disparut, la fel se intampla si cu tariful de despagubire.

Stiu ca legea 14/2012 desfiinteaza tariful de despagubire si il anuleaza retroactiv pentru cei care au contestat amenzile anterior emiterii legii 14.

Este corect ce stiu eu ?
Am vreo sansa daca voi contesta executarea silita ? Am termen 5 zile, pana maine, sa contest onorariul executorului.

Pentru o contestatie, care ar fi cadrul legal ?
Cel mai recent răspuns: exoexo , utilizator 15:07, 22 Ianuarie 2016
Multumesc gi-jane2 pentru sustinere.

@ adriana _c : va rog sa va documentati un pic mai bine ...

Loredana Lador · Consilier juridic at Intertrans Company
"Raspunsul meu pentru CNADNR: Art. 8 alin (3) din OG nr 15/2002, care a stat la baza aplicarii sanctiunii complementare privind plata tarifului de despagubire a fost abrogat de pct. 2 al art. I din Lege nr. 144 din 23 iulie 2012 publicata în MONITORUL OFICIAL nr. 509 din 24 iulie 2012.
Ca urmare a abrogarii dispozitiilor legale care instituiau obligatia achitarii tarifului de despagubire - suplimentar fata de obligatia de plata a amenzii pentru utilizarea pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care nu s-a achizitionat rovinieta – s-a instituit o norma legala mai favorabila, intervenita in domeniul contraventional, conforma prevederilor art. 15 alin (2) din Constitutia Romaniei.
In acest context intervine aplicarea legii contraventionale mai favorabile in conformitate cu art 12 alin 2 din OG nr 2/2001 si art. 15 alin 2 Constitutia Romaniei.
De asemenea, prin Decizia nr. 228/2007 Curtea Constitutionala a stabilit faptul ca legea mai favorabila se aplica retroactiv daca succesiunea de legi a intervenit intre momentul comiterii contraventiei si momentul executarii integrale a sanctiunii.
Prin urmare, asa cum a statuat si Curtea Constitutionala, dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost săvarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ. Aceste prevederi au ca obiect dezincriminarea cu titlu general a faptelor savarsite si produc efecte pentru viitor incepand cu momentul intrarii in vigoare a actului normativ nou si, prin urmare, efectele care s-au produs sub imperiul actului normativ anterior inceteaza de la data aparitiei noului act normativ.
Astfel, prin intrarea în vigoare a legii care nu mai prevede fapta drept contraventie, sanctiunile contraventionale nu se mai aplica, iar în cazul celor aplicate, dar aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a noii legi, sancţiunile nu se mai execută. "

[ link extern ]

~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

@ adriana _c : va rog sa va documentati un pic mai bine ...


@ cristi111us:

Nu cred ca este vorba despre lipsa mea documentare, ci mai degraba despre o interpretare diferita a prevederilor legale.
...

Apoi, si juristii de la CNADNR considera ca au temei legal pentru a cere executarea silita. Si nu in ultimul rand, executorul judecatoresc ar putea refuza deschiderea procedurii de executare, daca din start ar fi exclusa executarea silita.



Da , pana la urma cred ca aveti dreptate, este vorba despre interpretarea diferita a prevederilor legale... Daca am fost nepoliticos si am sarit calul Va Rog Sa Ma Iertati.

Insa din modul cum merg treburile in tara noastra nu cred ca veti intalni vreun executor care sa refuze deschiderea unui asemenea dosar. De ce ar face-o ? Face cateva harti (documente) pentru care incaseaza 200 - 460 lei .

... Chiar daca "despagubirea" este de doar 28 Euro ... adica aprox 130 lei..

Iar ICCJ-ul nu se va grabi in a pronunta o decizie care sa asigure interpretarea unitara a legii ... pe acelasi considerent ... De ce ar face-o ?

Nimeni nu va face absolut nimic pana nu va vedea un castig / un interes imediat.
Bun, si eu ce fac ? am avut hotarare judecatoreasca definitiva, de 2 ori, anterior promulgarii legii 144/2012. mai are rost sa contest sau platesc si gata ?

contestatia inseamna taxa de timbru vreo 250 de lei si daca pierd, e si mai mare paguba.

nu stiu ce sa fac...
leorot a scris:


contestatia inseamna taxa de timbru vreo 250 de lei si daca pierd, e si mai mare paguba.

nu stiu ce sa fac...



Momentan, dvs aveti de achitat 28 Euro ( la un curs de 4,5 lei/euro inseamna 126 lei) + 220 lei onorariu executor = 346 lei.

In postarea anterioara ati mentionat ca doar taxa de timbru pt contestatie este de 250 lei ... si nici nu va garanteaza succesul ...

Dvs trebuie sa faceti alegerea ...

Alte discuții în legătură

Executare silita cnadnr andreistuparu andreistuparu Buna ziua, am primit de la un birou de executare silita 2 procese verbale prin care mi se comunica faptul ca sunt executat silit pentru 2 amenzi de rovinieta ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare proprie,amenda rovinieta si onorariu executor GooGdan GooGdan Buna ziua, Am primit acum 2 zile o dispunere de executare silita prin poprire pt o amenda de rovinieta din 2011 de 28euro,plus aproape 100euro onorariu ... (vezi toată discuția)
Amendă rovinieta Gabriela138 Gabriela138 Am fost amendat in 2012 de patru ori pentru ca am circulat fara rovinieta. Am platita cele patru amenzi, dar fara sa platesc si cei 28 de euro, tariful de ... (vezi toată discuția)