avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sanse recuperare permis conducere auto Brasov?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sanse recuperare permis conducere auto Brasov?

Am primit permisul ca urmare a plangerii depuse in instanta impotriva PV de constatare emis abuziv de agentul de circulatie. Instanta mi-a respins plangerea, ca neîntemeiata, cu drept de apel la 30 zile de la comunicare; respingerea a fost din lipsa de probe prin care sa-mi pot apara cele sustinute in plangere.
Pentru a face apel, am asteptat in permanenta comunicarea hotararii din martie 2014, cand respingerea plangerii a aparul pe site-ul judecatoriei Brasov. Intre timp, pentru cã locuiesc in Rasnov, am primit de la primaria Rasnov 2 adrese de plata a amenzii de circulatie si mai nou o adresa de la politia rutiera prin care ma cheama sa merg la ghiseul permise sa discut situatia permisului. Aceste adrese m-au determinat sa sun la judecatorie sa ma interesez de comunicarea hotararii. Am aflat cã din aug. 2014 dosarul a fost dus la arhiva veche a judecatoriei Brasov, unde am fost ieri, 28 nov. '14 si am extras copii dupa hotararea judecatoreasca si dupa documentele de înmânare a comunicarii catre parti. Actele de comunicare sunt datate 22--26 mai 2014.
Pentru mine apare un proces-verbal de inmanare, completat formal, neadevarat, prin care bifeaza absenta de la domiciliu si depunerea la cutia postala a hotararii. Mentionez cã la noi este in permanenta cineva acasa intrucat aici avem si punctul de lucru al firmei, iar noi verificãm permanent si cutia postala de pe poarta. De asemenea postarita vine grabnic cu hartoagele, cand e vorba despre vreo instiintare de plata a taxelor, altfel e pe tanjeala.
Am asteptat atata timp comunicarea si iata sunt inselat de factorii postali, iar procesul s-a pierdut. Ieri am predat permisul la politie care este suspendat pe 60 zile. Dovada inlocuitoare, are bifat drept de circulatie, dar nu mi-a trecut termenul cat am dreptul sa mai circul. Am vazut in OG 195 ca in cazul meu 15 zile sunt acordate ca drept de circulatie, dar aici nu mi-a trecut nimic. Vai de tarã româneascã !!!
Ce sanse mai am sa-mi recuperez permisul? Impotriva cui ma indrept ca sa scot la iveala adevarul? Rog specialistii sa-mi raspundã, dar si persoanele care au trecut prin aceeasi situatie, eventual un link cu situatii asemanatoare . Va multumesc !
Caut si un avocat din domeniu, din Brasov, care sa-mi ofere consultanta, eventual reprezentare.
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 19:52, 29 Noiembrie 2014
Permisul trebuie predat in 15 zile de la simpla pronuntare a hotararii instantei de respingere a plangerii contraventionale, si nu de la comunicarea hotararii.

Potrivit art. 118 din OUG 195/2002, in termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere iar (5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Referitor la comunicarea hotararii, partile sunt obligate sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului (potrivit art. 129 din Noul Cod de Procedura Civila -NCPC).
Se puteau preintampina problemele daca va deplasati la arhiva instantei sau contactati arhiva telefonic pentru a a va informa privind stadiul redactarii si comunicarii.
Odata ce vi s-a respins plangerea, aveati obligatia de a verifica legea privind obligatiile pe care le aveti sau sa consultati un avocat pentru a va informa privind obligatiile pe care le aveti. In cazul in care contactati inspectoratul de politie, vi se pun la dispozitie informatii privind obligatia de predare a permisului dupa respingerea plangerii.

Referitor la sansele apelului, chiar daca vi s-ar fi comunicat hotararea si ar fi fost formulat apelul in termen, sansele apelului sunt aproape nule daca nu au fost administrate probe care sa sustina apararea dv.

Partea care nu a exercitat calea de atac a apelului în termenul stabilit de lege este sancționată cu decăderea. Cererea de apel făcută peste termen este lovită de nulitate, potrivit art. 185 alin. (1) NCPC.

Nu exista sanse de repunere in termenul de formulare a apelului, repunerea in termen se poate face numai daca se dovedesc motive temeinic justificate (art. 186 NCPC), iar asteptarea comunicarii pe o perioada indelungata nu constituie un astfel de motiv.

Hotararea instantei a rams definitiva prin neapelare si puteti fi executat silit pentru punerea acesteia in executare, intrucat hotararile definitve constituie tiluri executorii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare judecatoreasca neprimita timp de peste 1 an sorin67 sorin67 E vorba de un proces civil inceput cu o plangere depusa in instanta impotriva unui proces-verbal de contraventie de circulatie rutiera avand ca solutie a ... (vezi toată discuția)
In ce termen trebuie predat permisul de conducere dupa respingerea plangerii contraventionale? Irina S. Irina S. Care este art. din Codul rutier care indica termenul in care trebuie predat permisul de conducere dupa ce plangerea contraventionala a fost respinsa (judecata ... (vezi toată discuția)
Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)