avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul cumparatorului unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul cumparatorului unui imobil

Buna ziua,
In luna Octombrie am cumparat o garsoniera. Recent am inceput sa facem imbunatatiri, dupa ce am dat jos peretele si tavanul fals am constatat ca pe tavan sunt niste tevi, cand am intrebat administratorul blocului de ce sunt acele tevi in tavan raspunsul a fost ca acel imobil nu este o garsoniera ci inainte a fost o baie comuna si spatiu pentru depozitare a locatarilor.
Imobilul este in permanenta umed si cu un miros foarte neplacut de mucegai.
Intrebarea mea este daca exista un drept al cumparatorului si recuperarea banilor deoarece am cumparat o garsoniera nu o baie comuna.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:33, 1 Decembrie 2014
Pot sa va intreb ceva?
Cand ati cumparat garsoniera de ce nu ati verificat, ce ati cumparat?
Cum ati facut receptia imobilului pe care ati dat atatia bani?
Eu locuiesc in Bucuresti si garsoniera este in Constanta, am mers am vazut-o si semana cu o garsoniera obijnuita mai vazusem inaintea acesteia alte 2 garsoniere putin mai scumpe si erau la fel, aceasta pe tavan avea perete fals cu spoturi si nu m-am gandit ca acela ar masca niste tevi mai ales fiind la etajul 1 din 4. Administratorul blocului nu se afla acolo, si nu m-am gandit ca dau de asa ceva ca sa intreb locatarii.
M-am interesat daca sunt locatari rau platnici si zona sa fie cu oameni pasnici.
In acte figureaza ca o garsoniera, are si cadastrul facut insa la etajele de mai sus pe partea garsonierei a ramas baie comuna si spatiu de depozitare.
Nu inteleg cum s-au putut face actele pentru vanzarea unei garsoniere.
Ati cumparat imobilul prin o agentia imobiliare?

Daca da, se aplica OUG 174/2008 (dar nu stiu sigur daca va ajuta cu ceva)...

Art. 94. - In cazul serviciilor de intermediere imobiliara, consumatorul va fi informat in scris, corect, complet si precis, inca din faza precontractuala, cu privire la:

a) preturile practicate in piata pentru tipul de imobil ce urmeaza a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informatiilor existente in baza de date a agentiei imobiliare;
b) deficiente si alte inconveniente cunoscute de agentia imobiliara sau pe care in mod rezonabil putea sa le cunoasca, incluzand surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor;
c) nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara;
d) situatia juridica a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de consumator, pentru obtinerea documentelor si intocmirea actelor necesare incheierii contractului.
Art. 95. - Contractul de intermediere imobiliara va cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a partilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) pretul solicitat de proprietar/pe care este dispus sa il plateasca cumparatorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) conditiile in care contractul poate fi denuntat unilateral;
f) conditiile in care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agentiei imobiliare pentru contractul ce urmeaza sa se incheie;
h) clauza de exclusivitate, in cazul in care aceasta a fost acceptata de parti;
i) precizarea situatiilor in care consumatorul datoreaza comision agentiei imobiliare;
j) drepturile si obligatiile partilor;
k) situatiile de forta majora;
l) data incheierii contractului.

Art. 96. - Contractele de intermediere imobiliara in care consumatorul are calitatea de potential cumparator vor contine, in plus fata de cele prevazute la art. 94, urmatoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenta decizia de cumparare, incluzand nivelul de finisare, dimensiuni, vechime si pozitionarea fata de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.
Art. 97. - O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.
.....
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
Stefan021, utilizator
Semnand contractul de vanzare cumparate in fata notarului, aceta este obligat sa va si noteze imobilul in cartea funciara pe numele dvs. Fapt ce cred ca s-a si intamplat.
Este putin probabil sa mai puteti anula acel act juridic incheiat intre parti si autentificat notarial si notat in cartea funciara.
Mai exista si ...

Art. 2531
Dreptul la acţiunea în răspundere pentru vicii ascunse

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, prescripţia dreptului la acţiune pentru viciile ascunse începe să curgă:

a) în cazul unui bun transmis sau al unei lucrări executate, alta decât o construcţie, de la împlinirea unui an de la data predării ori recepţiei finale a bunului sau a lucrării, în afara cazului în care viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii;

b) în cazul unei construcţii, de la împlinirea a 3 ani de la data predării sau recepţiei finale a construcţiei, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii.
(2) Pentru executarea unor lucrări curente, termenele prevăzute la alin. (1) sunt de o lună, în cazul prevăzut la lit. a), respectiv de 3 luni, în cazul prevăzut la lit. b).
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică şi în cazul lipsei calităţilor convenite ori al lipsurilor cantitative, însă numai dacă oricare din aceste lipsuri nu puteau fi descoperite, fără cunoştinţe speciale, printr-o verificare normală.
(4) Termenele prevăzute în prezentul articol sunt termene de garanţie înăuntrul cărora viciile trebuie, în toate cazurile, să se ivească.
(5) Prin dispoziţiile prezentului articol nu se aduce însă nicio atingere termenelor de garanţie speciale, legale sau convenţionale.
(6) Dispoziţiile prezentului articol se aplică, în mod corespunzător, şi în cazul produselor pentru care s-a prevăzut un termen de valabilitate, ca şi în cazul bunurilor sau lucrărilor pentru care există un termen de garanţie pentru buna funcţionare.

Alte discuții în legătură

Viciu ascuns finisaje apartamente IulianBoicu IulianBoicu Buna ziua, Am cumparat un apartament acum 6 ani si finisajele din baie, respectiv faianta a inceput sa trosneasca si s-a umflat, pe un perete. Nu este o ... (vezi toată discuția)
Viciile ascunse VC-tin VC-tin viciile ascunse ( fosa imobilului) din contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager pentru parinti se poate ataca tinand cont ca vanzatorul este frate ... (vezi toată discuția)
Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)