avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Viciu ascuns finisaje apartamente
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Viciu ascuns finisaje apartamente

Buna ziua,

Am cumparat un apartament acum 6 ani si finisajele din baie, respectiv faianta a inceput sa trosneasca si s-a umflat, pe un perete. Nu este o infiltratie de apa deci cred ca de fapt materialele folosite nu au fost conforme.
Mentionez ca acelasi lucru s-a intamplat si in bucatarie acum 2 ani de zile.
Iar in restul casei finisajele usoare au inceptu sa crape.

Poate fi considerat un viciu ascuns si sa trag dezvolatorul la raspundere?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: IulianBoicu , utilizator 13:34, 18 Aprilie 2021
Nu.
Buna, im cer scuze in avans pentru ca te bat la cap dar poti elabora?
prescripţia privind viciile ascunse începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai târziu la împlinirea unui an de la predarea lucrului sau a lucrării, fără ca prin aceasta să se aducă vreo atingere termenelor de garanţie, legale şi convenţionale. Prin urmare, în situația în care s-a stipulat un termen de garanţie convenţională, termenul de prescripţie nu începe să curgă de la data descoperirii viciilor, ci de la data când expiră perioada de garanţie convenţională stabilită de părţile contractante

Art. 2531

Dreptul la acţiunea în răspundere pentru vicii ascunse

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, prescripţia dreptului la acţiune pentru viciile ascunse începe să curgă:

a) în cazul unui bun transmis sau al unei lucrări executate, alta decât o construcţie, de la împlinirea unui an de la data predării ori recepţiei finale a bunului sau a lucrării, în afara cazului în care viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii;

b) în cazul unei construcţii, de la împlinirea a 3 ani de la data predării sau recepţiei finale a construcţiei, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii.

(2) Pentru executarea unor lucrări curente, termenele prevăzute la alin. (1) sunt de o lună, în cazul prevăzut la lit. a), respectiv de 3 luni, în cazul prevăzut la lit. b).

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică şi în cazul lipsei calităţilor convenite ori al lipsurilor cantitative, însă numai dacă oricare din aceste lipsuri nu puteau fi descoperite, fără cunoştinţe speciale, printr-o verificare normală.

(4) Termenele prevăzute în prezentul articol sunt termene de garanţie înăuntrul cărora viciile trebuie, în toate cazurile, să se ivească.

(5) Prin dispoziţiile prezentului articol nu se aduce însă nicio atingere termenelor de garanţie speciale, legale sau convenţionale.

(6) Dispoziţiile prezentului articol se aplică, în mod corespunzător, şi în cazul produselor pentru care s-a prevăzut un termen de valabilitate, ca şi în cazul bunurilor sau lucrărilor pentru care există un termen de garanţie pentru buna funcţionare.


Detalii: [ link extern ]


Nu mai poate fi vb de vicii ascunse dupa 6 ani.
Super. Iti multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie pentru vicii ascunse redusa la 3 ani iizaga iizaga Buna ziua, In clauzele unui contract de vanzare-cumparare pe care urmeaza sa-l semnez, pentru un apartament, dezvoltatorul (care este si vanzatorul) acorda ... (vezi toată discuția)
Viciile ascunse VC-tin VC-tin viciile ascunse ( fosa imobilului) din contractul de vanzare cu clauza de uzufruct viager pentru parinti se poate ataca tinand cont ca vanzatorul este frate ... (vezi toată discuția)
Dreptul cumparatorului unui imobil AdinaCristinaV AdinaCristinaV Buna ziua, In luna Octombrie am cumparat o garsoniera. Recent am inceput sa facem imbunatatiri, dupa ce am dat jos peretele si tavanul fals am constatat ca pe ... (vezi toată discuția)