avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prejudiciu salariu de insotitor persoana nevazatoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prejudiciu salariu de insotitor persoana nevazatoare

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme cauzate de un functionar public de la casa de pensii din Calarasi. Soacra mea a beneficiat de salariu pt asistent personal (insotitor) pt mama ei nevazatoare. A primit bani de la primaria comunei fundeni (pt ca avea cartea de munca bagata la primarie) si in acelasi timp primea pe futurasul mamei nevazatoare alti bani pt insotitor personal. A crezut ca asa trebuie sa primeasca . Dupa 3 ani si-au dat seama cei de la casa de pensii ca s-a facut o eroare si i-au cerut sa restituie banii. Banii nu mai erau pt ca se duceau in fiecare luna pe medicamentele si ingrijirea batranei. I-au propus sa platesca in rate: 250 lei/luna timp de 6 ani. Cu toate ca Nu era corect sa platesca soacra mea din cauza unui functioar neatent, s-a conformat de frica justitiei.
De curand s-a dat o lege (263/2010 cred) art.1 (2) unde spune ca toti cei care au avut bani de dat inapoi (sume cu titlu de pensie, indemnizatie pt insotitor provenite din debite si recuperate) li se vor restitui banii esalonat, pe o perioada de 5 ani, incapand cu data de 01.01.2015, completand o cerere. A sunat la casa de pensii din calarasi sa intrebe cum se procedeaza si un alt functionar “priceput” i-a spus ca legea nu este pt ea(parca s-ar da legi personalizate) si ca nu a inteles bine legea, ca are un prejudiciu ce trebuie sa-l platesca si in caz ca nu plateste o sa fie chemata in instanta. Va rog sa-mi spuneti daca soacra mea mai trebuie sa plateasca banii respectivi avand in vedere ca nu a ales ea sa primesca bani din ambele parti. Multumesc anticipat, Cecilia Stanciu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 30 Noiembrie 2014
Legea nr.125/2014
art.1
......
(2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.
(3) Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de catre pensionari la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale.
....

Prin urmare, mama dvs trebuie sa depuna cererea la Casa de Pensii de care apartine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie incasata ilegal keskin keskin acum 8 ani tatal meu a decedat de cancer la colon.mamei i s-a spus sa aduca actele necesare la casa de pensii pt ca are dreptul la pensie.timp de 7 ani si ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pensie (amnistie fiscala pensionari) mamon mamon Buna ziua!Mama mea a iesit la pensie anticipata in 2003(sector agricol).In 10.07.2012 primeste decizie pt limita de varsta.Acestei decizii ii este atasat si un ... (vezi toată discuția)
Recupere bani pensie(amnistie fiscala pensionari) mamon mamon Buna ziua! Am prezentat cazul mamei mele,pensionara ,careia i s-au calculat si oprit bani din pensie. Am citit acum articolele pe aceasta tema si vreau sa va ... (vezi toată discuția)