avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura ENEL platita in avans de asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura ENEL platita in avans de asociatia de proprietari

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea situatie in calitate de cenzor la o asoc de prop: exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care soldul facturi este de -1000 lei iar valoarea curenta a facturii este de 300 lei, ramas de plata -700 lei. As dori sa stiu daca este corect sa se introduca valoarea curenta a facturii la cheltuielile pe luna curenta de plata, chiar daca ea a fost platita anterior in avans.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 13:50, 6 Decembrie 2014
Pai da, asa aveti dreptate.
Dar nu daca ati fi pus pe lista suma de 1500 lei in luna in care plateati furnizorului aceasta suma.
Asteptam sa ne lamureasca utilizatorul ce a trecut pe lista in luna in care a platit in avans la furnizor.
Daca nu aveti habar de ce raspundeti? Administratorul a platit in avans la enel. Insemna ca urmatoarele facturi care vin sunt achitate dar se vor repartiza pe lista de plata consumul lunar.


Si daca a achitat 1000, a repartizat 1000 in luna in care a facut plata?
Asa si noi putem sa va tragem de urechi ca "habar nu aveti"!!
Sunt multi administratori la care 9+3 fac 11 sau 13, iar foarte rar 12, dar sa le ceri sa plateasca avans si sa repartizeze lunar....
Aici se lucreaza cu materialul clientului, suntem la capitolul:

Din ciclu sa ne dam cu parererea.
@ceau din explicatiile primite de la administrator soldul curent reprezita plata unei facturi din trecut a unui index estimat, nu stiu mai multe amanunte daca de catre enel sau de asoc. (administrator), insa acum se mai repartizeaza inca odata valoarea curenta a facturii, desi ramas de plata este in continuare negativ, ar rezulta ca locatarii platesc de doua ori acelasi lucru.

@elga50 confirm ceea ce spuneti dvs. si va dau dreptate, dar nu stiu cum sa o abordez pe administratora, ca fiind nou, m-a luat ca habar nu am, (comitetul s-a schimbat recent, insa fara sa se schimbe si administratora care este un srl ! ), mi-ar trebui ceva din lege + ca daca s-a facut repartizarea inca o data, ea ar trebui sa se corecteze pe luna viitoare, adica sa apara cu minus

Si la noi in asociatie se procedeaza la fel cum au spus @amvirdan, @thran si @elga50 - adica daca factura "vine" pe minus, "stam" pe loc, cheltuiala repartizata pe luna respectiva la acel punctde consum va fi zero, tocmai in ideea de a nu lucra cu avansuri la furnizor, nu ca ar fi cine stie ce, dar cum se stie, ne ferim de incurcaturi...
Toate aceste in conditiile in care avem 19 scari, deci 19 contracte distincte - si mai les cand in evidenta furnizorului este o adevarata brambureala. In mod normal, adica la o functionare continuua , nu trebuie sa apara asemenea situatii, cu facturi pe minus, dar vin "baietii' acestia cu tot felul de consumuri estimate, cu regularizari si re-re certificate verzi din perioada 2012, de nu mai stie nimeni cat mai costa Kwh. Ca drept dovada, pe lista de plata costul unui Kwh este o informatie de neluat in seama...
cibo0505 a scris:
.. exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care soldul facturi este de -1000 lei iar valoarea curenta a facturii este de 300 lei, ramas de plata -700 lei. As dori sa stiu daca este corect sa se introduca valoarea curenta a facturii la cheltuielile pe luna curenta de plata, chiar daca ea a fost platita anterior in avans.

Cu scuze, nu vreau sa cert pe nimeni, dar ca cenzor aveti acces la toate datele asociatiei si in primul rand la plati, incasari, repartizarea cheltuielilor s.a.m.d.
Strict pe materialul dumneavoastra plata in avans a unei facturi nu are nici o legatura cu repartizarea sau nu a acesteia pe lista de plata.
Eu pot repartiza pe lista de plata o suma fara sa am factura eliberata (estimez de exemplu consumul energiei electrice unde factura se emite din 2 in 2 luni)
Pot sa nu repartizez pe lista de plata o factura primita astazi daca am repartizat suma in luna sau lunile trecute in baza estimarii ori in baza unui deviz de lucari...

In contabilitatea unei persoane juridice (inclusiv a asociatiei de proprietari) se tine evidenta furnizorilor pe o fise separate pentru fiecare furnizor. Pe acea fisa se constituie obligatia de plata catre furnizor prin inregistrarea facturii si pe aceeasi fisa se descarca asociatia de obligatie prin inregistrarea platilor facute. Soldul acelei fise este, de regula cu plus (mai e ceva de plata) sau zero (achitat), dar sunt si situatii cand soldul poate fi cu minus in cazul unor plati in avans (din greseala ori din alte motive fara a avea la baza o factura).
Iar aceasta evidenta nu are nici o legatura cu repartizarea sau nu a sumelor pe lista de plata. Pot face plata unei reparatii scazand-o din casa si din registrul fondului de reparatii fara a apare pe lista de plata lunara.

Asa ca, in cazul dumneavoastra, si pe materialul dumneavoastra:
- pe lista de plata curenta se introduce suma de 300 lei ce se repartizeaza proprietarilor
- luna urmatoare se introduce suma ce vi se va factura, in acelasi fel, fara a tine cont de acel sold cu minus de pe factura.
- nu mai platiti furnisorului cei 300 lei si ce o sa va mai factureze pana cand va apare o factura cu suma pozitiva de plata.
- aceleasi solduri cu minus ori cu plus ce apar pe facturile furnizorului trebuie sa apara si in fisa furnizorului pe care o tineti la asociatie.


Alte discuții în legătură

Repartizare factura electrica pe minus locatarx locatarx [b]Daca am primit o factura pe minus la electrica nu trebuie sa aparem pe lista de plata la intretinere cu minus pe coloana electrica????[/b] S-a platit o ... (vezi toată discuția)
Mi s-au facturat exagerat de mulți kw față de cât am consumat și nu-mi permit să plătesc factura. ce pot face în situația disperată în care sunt? Sufletdecaine Sufletdecaine Pe data de 30 noiembrie 2018, am dat index-ul pentru cele doua imobile pentru care am contract cu RCS-RDS. Al doilea index nu a fost primit deoarece nu il ... (vezi toată discuția)
O relatie facila si eleganta cu furnizorul de energie electrica - serviciul myenel elga50 elga50 [i]In aceasta sectiune ne putem ocupa si pentru a furniza utilizatorilor forumului care ne viziteaza sectiunea informatii privind serviciile pe care diferite ... (vezi toată discuția)