avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura ENEL platita in avans de asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura ENEL platita in avans de asociatia de proprietari

Buna ziua

Ma confrunt cu urmatoarea situatie in calitate de cenzor la o asoc de prop: exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care soldul facturi este de -1000 lei iar valoarea curenta a facturii este de 300 lei, ramas de plata -700 lei. As dori sa stiu daca este corect sa se introduca valoarea curenta a facturii la cheltuielile pe luna curenta de plata, chiar daca ea a fost platita anterior in avans.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 13:50, 6 Decembrie 2014
Eu nu procedez asa, ci altfel si-am sa explic.
Facturile vin din doua in doua luni cu estimari si apoi cu citirea indexului real, regularizare s.a.m.d. Numai ca in luna cand factura este de 1000 Kw intr-un apartament sunt patru persoane iar in altul zero. In luna urmatoare cand factura ar fi pe minus si nu as repartiza nimic pe lista de plata in primul apartament sunt zero persoane si in cel de-al doilea 5 peersoane.
Ar insemna ca cele 5 persoane sa nu plateasca nimic la energie pentru luna care au consumat. Si evident ca apartamentului respectiv nu i s-a repartizat nimic nici in luna precedenta pentru ca avea zero persoane chiar daca factura era de 1000 Kw.

Asa ca pe lista de plata repartizam luna de luna o suma indiferent ca avem factura pentru acea luna ori nu avem factura. Adesea factura apare pe 20-28 ale lunii (la doua luni odata) iar listele de plata le afisam la 18 ale lunii. Asa ca tot estimare avem si in acea luna. Adesea constatam ca am repartizat pe lista sume apropiate de factura, diferentele fiind de plus sau minus 10-15%. Tinem cont de acestea luna de luna.
Apoi chiar daca factura apare pe 23 noiembrie iar listele au fost afisate pe 18 noiembrie, pe aceasta factura apare o perioada de facturare de 2 luni ori chiar mai mult, cu regularizari de 4-6 luni. Chiar si la citirea indexului real, aceasta s-a facut pe 7 noiembrie asa cum scrie clar pe factura aparuta pe 23 noiembrie.
Avand toate aceste situatii, noi repartizan luna de luna pe lista de plata o suma cat mai apropiata de medie, de lunile precedente si nu lasam nici o luna cu "zero" consum energie sau cu consum dublu ori triplu asa cum ar apare pe factura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Adriantot, moderator
Nu-i mai simplu sa comunicati indecsii lunar ca sa aveti facturi cu consumuri reale?
Nu inteleg de ce nu dati lunar citirea exacta atat la gaz cat si la electrica, dureaza 1 minut si atunci situatia este exacta in fiecare luna. Noi pe 01 a fiecarei luni citim si dam indexurile exacte atat la gaz cat si la electrica, iar facturile sunt exacte cu ce se consuma si nu exista batie de cap cu fiecare proprietar, daca intelege sau nu cum a fost estimat, cum si cati au stat in fiecare apartament, etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare factura electrica pe minus locatarx locatarx [b]Daca am primit o factura pe minus la electrica nu trebuie sa aparem pe lista de plata la intretinere cu minus pe coloana electrica????[/b] S-a platit o ... (vezi toată discuția)
Mi s-au facturat exagerat de mulți kw față de cât am consumat și nu-mi permit să plătesc factura. ce pot face în situația disperată în care sunt? Sufletdecaine Sufletdecaine Pe data de 30 noiembrie 2018, am dat index-ul pentru cele doua imobile pentru care am contract cu RCS-RDS. Al doilea index nu a fost primit deoarece nu il ... (vezi toată discuția)
O relatie facila si eleganta cu furnizorul de energie electrica - serviciul myenel elga50 elga50 [i]In aceasta sectiune ne putem ocupa si pentru a furniza utilizatorilor forumului care ne viziteaza sectiunea informatii privind serviciile pe care diferite ... (vezi toată discuția)