avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cazare nedeductibila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cazare nedeductibila

Buna seara! Va rog, am nevoie urgent de un raspuns. O firma de constructii are de executat lucrari la o distanta de 100-120 km fata de sediul social. Neavând posibilitatea transportarii salariarilor zilnic, administratorul hotărăste sa le ofere salariatilor contravaloarea cazarii in cuantum de 30 lei/pers, iar fiecare salariat se cazeaza pe cont propriu (mentionez ca lucrarile sunt relativ departe de unitati hoteliere, unele fiind chiar in mediul rural). Plata contravalorii cazarii fata de salariatii se face pe baza de semnătură pt fiecare pers in parte. In urma unui control de la ANAF , inspectorii hotărăsc ca nu este suficienta dovada făcută prin stat semnat de salariați, atata timp cat nu exista factura de cazare, considerand suma nedeductibila. Acestia decid să introducă intreaga suma in state pentru a se platii contributii salariale, dobânzi si penalitati. Este corecta aceasta decizie luata de inspectori? Cum ar putea fi ei combatuti? Mentionez ca suma este destul de mare, iar societatea nu are posibilitatea sa o plateasca.
Cel mai recent răspuns: CalinStefania , utilizator 16:32, 7 Decembrie 2014
Conform Codului muncii, art. 44 alin. (2), salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum SI la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil. Diurna e diferita de de decontarea cheltuielilor de cazare. Poate nu am inteles bine cazul, dar cred ca e o eroare materiala, in sensul ca suma de 30 de lei este diurna, iar nu contravaloarea unei cazari care NU exista. Daca e eroare materiala, se indreapta. Contribuabilul beneficiaza de prezumtia de buna credinta (art. 14 alin. (2) Cod civil), pe care trebuie sa o rastoanne ANAF prin probe, nu prin afirmatii.
Este vorba strict de cazare, nu diurna. Salariatilor li s-a acordat suma de 30 lei/pers pt. cazare si 32.5 lei/pers pentru diurna. Singurele acte doveditoare pentru plata acestor sume sunt:
-pt. diurna, ordin de deplasare si stat de plata;
-pt. cazare, stat de plata.
Inspectorii ANAF considera ca nu sunt suficiente aceste documente justificative in ceea ce priveste cazare, tratand aceste sume ca fiind de natura salariala.
Suma nedeductibila e una, reconsiderarea ca venituri salariale e alta. Pana la urma pe ce varianta merg inspectorii?
Reconsiderarea ca venituri salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare diurna legala Medu Medu As dori sa stiu cat este in prezent valoarea diurnei legale. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Diurna fara documente justificative maryb2 maryb2 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: doresc sa angajez niste sudori din Bucuresti la Braila, -aici la Braila as dori sa le platesc chiria ... (vezi toată discuția)
Diurna in romania Nagy Andreea Nagy Andreea Buna, am nevoie sa-mi deschida si mie cineva creierul pt ca nu gasesc exact unde scrie cum se acorda diurna; adica am o nedumerire: in cazul in care angajatul ... (vezi toată discuția)