avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Copii de pe inscrisurile aflate la dosar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Copii de pe inscrisurile aflate la dosar

Deoarece 2 solutii pronuntate in recurs nu mi-a fost comunicate, m-am adresat instantei printr-un email cu rugamintea ca in baza art.9 lit. i din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru ( conform caruia ,, Urmatoarele cereri formulate in cursul procesului sau in legatura cu un proces se taxeaza astfel:
i) cereri pentru eliberarea de copii simple de pe inscrisurile aflate la dosar, atunci cand sunt efectuate de catre instanta — 0,20 lei/pagina) sa mi se transmite o copie simpla dupa solutiile pronuntate.
Am mentionat ca nu doresc ca hotararile judecatoresti sa fie legalizate s-au autentificate, iar pentru a minimaliza costurile, am rugat ca aceste copii sa-mi fie trimise pe cale electronica, prin email.
Am trimis si o copie dupa ordinul de plata prin care am achitat taxa te timbru de 1 leu ( pentru 5 pagini).
In raspunsul primit, am fost informat caci cererea mea trebuie taxata conform art.9 lit. k din OUG 80/2013, adica cu un lei/pagina, dispozitiile 9 lit. i din OUG 80/2013 neputand fi aplicate.
De asemenea, trebuie sa trimit prin posta un plic autoadrersat pentru a mi se comunica copiile.
Daca in varianta propusa de mine copiile m-ar fi costat un leu, in varianta propusa de instanta acestea m-ar fi costat 5 lei plus aprox.10 lei taxele postale ( deci de 15 ori mai mult).
Intrebarea mea este de ce nu se pot aplica in acest caz dispozitiile art. 9 lit. i din OUG 80/2013 ?
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
rrocambole, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters337354 , utilizator 20:12, 10 Decembrie 2014
Posibilitatea de a obtine copii simple dup inscrisurile aflate la dosar nu este ,,o aiureala" ci este prevazuta de lege.
Problema care se pune este ce se intelege prin ,,inscris". Conform DEX, inscrisul este un ,,act scris, dovadă, document ". Cred ca nu poate contesta nimeni caci conform DEX o hotarare judecatoreasca este un ,,act scris". deci un inscris.
Dar la noi in Romania, orice articol de lege poate fi interpretat in functie de interesele celui care o face.
~ Conținut șters la cerere ~
@ adriana_c

V-am șters de două ori mesajele halucinante pe care le-ați scris aici și ați înțeles să le repostați. Prima regulă pe care vă rog să o țineți mine de acum înainte este aceea că mesajele șterse nu se repostează.

Susținerile dvs. sunt eronate și au la bază o înțelegere greșită a dispozițiilor pe care aveți pretenția că le interpretați aici (și, în plus, este evident că nu aveți legătură cu instanța). Orice jurist debutant care a dat cu nasul de instanță știe că poate obține copia oricărei hotărâri judecătorești făcând o cerere și plătind copiile xerox. Când acest jurist debutant va citi aici ceea ce ați scris dvs. și anume că hotărârile judecătorești nu sunt înscrisuri și că ele nu pot fi obținute în copie simplă, o să își spună ”pe Forumul ăsta sunt scrise numai prostii” și nu o să mai dea pe aici.

Problema nu este că greșiți, căci toată lumea greșește, problema este că nu acceptați posibilitatea ca dvs. să greșiți vreodată. Vă contraziceți chiar și cu doi jurișiti odată și continuați să scrieți același mesaj eronat la nesfârșit, vă plângeți când vi se șterg mesajele aduncând drept argument ceea ce ați înțeles dvs. din alte discuții de pe forum sau din prevederile legale. Niciun moment nu v-am văzut să vă puneți problema faptului că ceea ce ați înțeles dvs. este eronat.

Această atitudine a dvs. se încheie astăzi, aici. Pe acest forum, deocamdată, nu contează orgoliul celor care dau răspunsuri. Ceea ce contează este ca oamenii care au probleme și scriu aici să primească răspunsuri care le pot rezolva aceste probleme. Răspunsuri ca cele postate de dvs. aici sunt eronate, deci inutile celui care a întrebat. O discuție în contradictoriu între mine și dvs. în legătură cu ceea ce am scris nu o să existe.

@ rrocambole

V-am pus două întrebări la care nu mi-ați răspuns. Ce înțelegi dvs. prin ”două soluții pronunțate în recurs”? Într-un recurs soluția este una singură, și anume hotărârea instanței de la finalul cercetării judecătorești.

Dacă doriți un răspuns, vă rog să scrieți aici, cât mai exact și fără date personale, cuprinsul e-mailul trimis instanței și răspunsul pe care l-ați primit. Vă rog să nu faceți rezumate și să nu scrieți din nou ceea ce ați mai scris.

Dacă nu doriți un răspuns, vă duceți în arhiva instanței, faceți o cerere pe care nu trebuie să o timbrați și o să puteți copia toate hotărârile pe care le doriți cu condiția să plătiți xeroxul. Este simplu să rezolvați această problemă și nu vă trebuie taxă judiciară de timbru.

Se eliberează certificat de grefă, așa cum a scris milika01, atunci când hotărârea nu a fost redactată. Însă, cel puțin teoretic, nu vă aflați în această situație întrucât:
-într-un dosar aflat pe rol nu pot exista, în același timp, două hotărâri judecătorești care nu au fost redactate;
-ați scris în primul mesaj că ați achitat taxa de timbru de 1 leu ”pentru 5 pagini”. Asta înseamnă că știți deja că cele două ”soluții” au cinci pagini, deci sunt redactate. Nimeni nu poate ști câte pagini va avea o hotărâre care nu a fost redactată.

Ca să terminăm cu speculațiile, vă rog fie să scrieți aici ceea v-am rugat mai sus, fie să vă duceți în arhiva instanței și să faceți copii ale celor două hotărâri judecătorești sau ce sunt ele.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
:happy: imi place

scriitura dvs da sens conversatiei...si devine si serioasa/exigenta

acum o fi si adriana vreo studenta, poate vreo stagiara
mie imi place ca insista...si intelege ulterior ..si revine
se bate pt opinia ei...deci, e de bine:)

Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
ContSters337354, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Taxa pentru investire cu geavela geavela Cit este taxa pentru ca pe o Hotarire sau Sentinta sa se scrie Devinitiv ? multumesc (vezi toată discuția)
Taxa si timbru judiciare pentru cerere expediere la domiciliu decizie tribunal, ca, iccjr svneagu svneagu Buna ziua, am o problema - cu toate ca pana azi am primit acasa decizii ale tribunalelor, curtilor de apel si ICCJR (ultima din 15.07.2013 precizeaza ca in ... (vezi toată discuția)
Investire sentinta MihaDrag MihaDrag buna seara .Am si eu o intrebare legata de sentinta data de tribunal care trebuie investita daca ma exprim corect in definitiva si irevocabila .Suntem o ... (vezi toată discuția)